Linkovi

Grabar-Kitarović: O Gotovini - konstruktivno


Ministrica Kitarović zaključila je svoj višednevni boravak u Washingtonu razgovorom s američkim državnim podtajnikom za politička pitanja u State Departmentu Nicholasom Burnsom.

"Današnji sastanak bio je radni, protekao je u vrlo otvorenom dijalogu, razgovaralo se o svim otvorenim pitanjima bilateralne suradnje, ali i isto tako o pitanjima regionalne suradnje, uloge Hrvatske kao predvodnika u području jugoistočne Europe i suradnje na globalnoj razini kad je riječ o nacionalnoj i međunarodnoj sigurnosti, prije svega suradnje u borbi protiv terorizma, proliferacije oružja masovnog uništenja i drugim pitanjima. Rekla bih, kao ocjena posjete dr. Ive Sanadera Washingtonu i mog ovotjednog posjeta, da se Hrvatska profilira kao odgovoran partner Sjedinjenim Državama, da su bilateralni odnosi u stalnom usponu i da postoji čvrsta želja s obje strane, da ih i dalje proširujemo u svim područjima."

Neizbježna tema bila je i slučaj generala Gotovine, a ministrica Kitarović nije iznjela pojedinosti već je samo ocjenila:

"Bilo je i danas govora o slučaju Gotovina, odnosno o Hrvatskoj suradnji sa sudom u Haagu u okviru vrlo konstruktivnih razgovora i u vrlo konstruktivnoj atmosferi."

Na skupu koji je u četvrtak održan u washingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije ministrica Kitarović je rekla da Hrvatska čini sve što može kako bi utvrdila gdje se nalazi odbjegli general. Tom prilikom je rekla da hrvatska vlada poduzima napore kako bi riješila ovaj slučaj, te se nada da će kriterij pune suradnje s Haškim sudom biti definiran u okvirima onoga što Hrvatska može učiniti. Hrvatska ministrica vanjskih poslova nada se da će pregovori o članstvu u Europskoj uniji početi što prije. To bi, smatra ona, bio veoma važan signal ne samo Hrvatskoj nego i drugim zemljama u regiji. S takvom ocjenom složila se i Sharon Fisher, stručnjakinja za Istočnu Europu pri konzultantskoj tvrtki Global Insight.

"Veoma je važno da sve zemlje u području Balkana imaju nešto što mogu iščekivati, neki konkretan rezultat svih političkih promjena koje provode."

Ministrica Grabar Kitarović dodaje da se o hrvatskim naporima za priključenje Europskoj uniji i NATO savezu razgovaralo i na sastanku u Državnom tajništvu. Kako je rekla, Hrvatska se nada daljnjoj potpori Sjedinjenih Država na putu u euro-atlantske integracije.

XS
SM
MD
LG