Linkovi

Burns: "Sve dok se Gotovina ne nađe pred Tribunalom SAD neće dati Hrvatskoj potporu za ulazak u NATO savez"


Samo nekoliko sati nakon što se vratio s Balkana, Nicholas Burns, zamjenik američke državne tajnice, imao je susret s novinarima na kojem je govorio o potrebi hvatanja optuženika za ratne zločine, osobito Ratka Mladića.

Tijekom svog boravka na jugoistoku Europe Nicholas Burns nije posjetio Republiku Hrvatsku niti je razgovarao s nekim iz hrvatske vlade, ali zamoljen da prokomentira slučaj Gotovina i ulazak Hrvatske u trans-atlanske institucije, odgovorio je ovako: "Sve dok se general Gotovina ne nađe pred haškim tribunalom Sjedinjene Države neće dati Hrvatskoj potporu za ulazak u NATO savez, kao ni u druge institucije. Isto tako, podržavamo politiku Europske unije koja to isto traži kako bi mogli početi razgovori o učlanjenju Hrvatske u uniju".

Nicholas Burns je rekao kako je general Gotovina treći po redu haški optuženik, a da su svakako duže traženi Ratko Mladić i Radovan Karadžić. On je napomenuo da su «Ratku Mladiću odbrojani dani na slobodi te se nada da će se predati ili biti uhićen do 11.srpnja, kada će se obilježiti 10 godina od srebreničkog masakra: "On je zapovijedio masakr nad osam tisuća muškaraca iz Srebernice što je najteži zločin u Europi od vremena Drugog svjetskog rata i za Sjedinjene Države je prioritet uhićenje ratnih zločinaca. Radovan Karadžić i Ratko Mladić moraju biti uhićeni i sve dok se to ne dogodi ni Beograd, ni Banja Luka neće imati normalne odnose s američkom vladom".

Nicholas Burns je govorio i tome kako vjeruje, nakon beogradskih susreta sa čelnicima Srbije i Crne Gore, da će oni učiniti sve što mogu da uhite Ratka Mladića te ističe kako je ovo rukovodstvo učinilo više glede suradnje s den Hagom za tri-četiri mjeseca nego prethodne vlade u Beogradu za 10 godina. Osvrnuo se i na, kako je rekao pozitivne pomake koje u Bosni i Hercegovine prave Bošnjaci i Hrvati, te na izričitu nesuradnju bosanskih Srba s medjunarodnom zajednicom. "Moji sugovornici su izbjegavali odgovoriti na svako moje pitanje, a osobito je to činio Mladen Ivanić".

Zamjenik američke državne tajnice Nicholas Burns je naglasio i to da sve dok Balkan bude nestabilan i sve dok nije uključen u Europu da «…ne možemo biti mirni. Sjedinjene Države će biti diplomatski u središnjici zbivanja, jer je sadašnja situacija neodrživa. Condoleezza Rice je odlučna to učiniti» - naglasio je gospodin Burns.

XS
SM
MD
LG