Linkovi

Postoji realna šansa da Hrvatska nikada neće ući u EU - razgovor s Matthewom Kaminskim


"Europska unija treba Hrvatsku i Tursku, više nego što Hrvatska i Turska trebaju Europsku uniju," napisao je nedavno u tekstu u europskom izdanju dnevnika "Wall Street Journal" jedan od urednika tog lista Matthew Kaminski. Bio je to povod za razgovor s njim o izgledima Hrvatske da uđe u Uniju i o trenutnoj situaciji oko daljnjeg proširenja Unije. "Europa ne bi smjela zanemariti svoje zaleđe," ocjenjuje Kaminski, ali također upozorava da "danas postoji realna šansa da Hrvatska nikada neće ući u Uniju."

Europska unija, sa sadašnjom krizom legitimiteta i gospodarskom stagnacijom nužno treba "svježu krv" s istoka, kaže Matthew Kaminski. Naš sugovornik je u svojem nedavnom članku napisao "Chirac i njegovi prijatelji ne mogu zamisliti Europu s Turskom ili Ukrajinom; međutim, teško je zamisliti relevantnu Europu bez tih zemalja".

Matthew Kaminski: Nakon referenduma u Francuskoj i Nizozemskoj, Europska unija je donekle izgubila legitimitet. Glasači su odbacili taj projekt. Gospodarstva zemalja-članica su u dubokim problemima, pogotovo u Francuskoj, Italiji i Njemačkoj. Istok je jedino mjesto u Europi gdje možete pronaći ekonomski dinamizam, ljude spremne na promjene i na nove stvari, a to treba cijeloj Europi. Zato mislim da te zemlje trebaju Uniji više, nego što njima treba Unija.

Nedavno je na čelo Unije stupila Britanija, koja je izrazila predanost daljnjem proširenju Unije. Britanski premijer Tony Blair izjavio je da "Europa treba otvorene ekonomije i otvorena vrata." No, govoreći o Hrvatskoj, britanski ministar za Europu Douglas Alexander upozorio je da će pregovori sa Zagrebom početi "tek ukoliko Hrvatska ukloni posljednju preostalu prepreku." Matthew Kaminski ističe da britansko preuzimanje predsjedništva nad Unijom, unatoč predanosti Britanije proširenju, neće znatnije promijeniti stav Unije prema Hrvatskoj.

Matthew Kaminski: Mislim da će Britanci i dalje biti vrlo strogi prema Hrvatskoj kada se radi o pitanju ratnih zločina. Sada je došlo do neobične situacije – skupina europskih zemalja, predvođena Austrijom i Njemačkom predlaže dogovor kojim bi te zemlje pristale na početak pregovora s Turskom u listopadu, ali samo ako počnu i pregovori s Hrvatskom.

To bi za Hrvatsku mogao biti dvosjekli mač, jer se radi o tome da neke zemlje jednostavno ne žele ulazak Turske u Uniju, smatra Kaminski. Hrvatska je, ističe naš sugovornik, u zadnjih nekoliko mjeseci izgubila zamah. Kako kaže, na Zapadu postoji zabrinutost zbog jačanja nacionalizma u Hrvatskoj, pa je slučaj generala Gotovine postao na neki način lakmus test, koji bi trebao pokazati – pripada li Hrvatska u Europu. Pitali smo gospodina KAminskog što bi se dogodilo kada bi Gotovina bio uhvaćen sutra.

Matthew Kaminski: Mislim da bi to uklonilo sjenu koja se nadvila nad Hrvatskom. Hrvatska se sada našla u negativnom kontrastu sa Srbijom, koja je na pitanju ratnih zločina u zadnjih nekoliko mjeseci učinila mnogo više od Hrvatske. U Bruxellesu vlada dojam da je Koštunica uložio velike napore da bi poboljšao suradnju s Hagom, pa su neki optuženici čak i izručeni.

Za razliku od Srbije, na hrvatskoj strani toga nije bilo – kaže nam Kaminski.

Matthew Kaminski: Aktualna vlada je kriva za odgodu pregovora. Do tog zastoja došlo je u vrlo nezgodnom trenutku, jer da je Hrvatska počela pregovore u proljeće, Europska unija ne bi mogla ne nastaviti pregovore nakon referenduma u Francuskoj i Nizozemskoj. Sada to više nije slučaj. Mislim da sada postoji realna opasnost da Hrvatska više uopće neće ući u Europsku uniju.

Naš sugovornik u takvoj mogućnosti ne vidi ništa loše. Kako kaže, zemlja ne mora biti članica Europske unije da bi bila bogata, normalna demokratska država. Kao primjere navodi Island, Norvešku i Švicarsku. Međutim, za Hrvatsku je, kaže, ipak važno da bude na putu prema Uniji – pogotovo za strane ulagače. Upravo u tome – u ovom trenutku - leži velika opasnost za Hrvatsku.

Matthew Kaminski: Mnogi ulagači danas kažu – sve otkako je Hrvatska dobila negativni odgovor Unije, vlada je izgubila interes za ekonomske reforme i igra se s nacionalizmom. Nacionalisti jačaju u lokalnoj politici i opći izgledi za napredak u Hrvatskoj su se pogoršali.

Matthew Kaminski iz "Wall Street Journala" smatra da Europska unija zapravo ne može priuštiti da Hrvatskoj i drugim zemljama regije uskrati nadu u buduće članstvo, ali ističe da su stvari sada već možda izmakle kontroli. Nakon neuspjelih referenduma u Nizozemskoj i Francuskoj, europskoj će javnosti, kaže naš sugovornik, biti daleko teže "prodati" daljnje proširenje, pa će stoga i Hrvatskoj i zemljama regije sada biti daleko teže ući u Uniju nego ranije. Uostalom, Hrvatska je već – kaže Kaminski – 80 posto u Europi.

Matthew Kaminski: Hrvatska već ima manje-više puni pristup europskom tržištu, a s vremenom će taj pristup biti još širi. Dakle, s ekonomske točke gledišta, mislim da joj članstvo u Uniji nije tako važno. Kada uđete u Europu, dobijete nešto strukturalne pomoći, ali nije sigurno da zemljama treba ta europska pomoć da bi postale bogatije. Grčka nije postala bogatija, jer joj je Europa davala milijarde eura. Isto vrijedi i za Irsku koja je počela napredovati kada je uvela politiku slobodnog tržišta.

Problem, kaže naš sugovornik, leži u politici, jer u slučaju da se zemlji zatvore vrata u Europu, političari mogu podleći iskušenju da zaustave nepopularne reforme. Europa bi se toga trebala čuvati, pogotovo na jugoistoku kontinenta, smatra Matthew Kaminski. Prema njegovom mišljenju, za Hrvatsku i zemlje regije možda bi bilo najbolje kada bi se Europska unija dalje razvijala u smjeru labavije zajednice, s nešto manjim ambicijama.

Matthew Kaminski: To bi za Balkan bilo bolje, jer bi za zemlje Balkana bilo mnogo teže da se integriraju u neku federalnu Europu, u Sjedinjene europske države, u kojima bi sve zemlje-članice imale istu socijalnu i poreznu politiku. Balkan ne bi spadao u takvu Europu. Paradoksalno je, ali je odbacivanje europskog ustava u Nizozemskoj i Francuskoj možda dobro za zemlje Balkana, ukoliko to znači da će se Europa razvijati u smjeru labavije zajednice država, ali da će joj vrata i dalje biti otvorena za nove članice.

"Mogućnost ponovnog izbijanja nasilja na Balkanu ne treba niti preuveličavati, niti odbaciti," piše Kaminski, zaključujući: "Rješenja za sve probleme te regije mogu se naći sve dok je krajnji cilj tamošnjih zemalja ulazak u Europsku uniju i NATO savez."

XS
SM
MD
LG