Linkovi

Amnesty International:I deset godina nakon 'Oluje', krivci nekažnjeni


U povodu obljetnice "Oluje" međunarodna organizacija koja se bavi pitanjima zaštite ljudskih prava – Amnesty International izdala je danas priopćenje u kojem se poziva hrvatske vlasti da "odmah započnu s ispunjavanjem svojih obveza glede izvođenja pred lice pravde svih onih koji su odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, počinjene od 1991. do 1995.godine, neovisno o nacionalnoj pripadnosti počinitelja".

Amnesty International tvrdi da su nakon operacije Oluja "…pripadnici Hrvatske vojske i policije ubijali, mučili i nasilno izgnali hrvatske Srbe koji su ostali u tom području, kao i pripadnike vojnih snaga hrvatskih Srba u povlačenju." Amnesty smatra da su u velikoj mjeri bili nedovoljni koraci koje su hrvatske vlasti poduzele da se bi se istražili spomenuti zločini, te da bi se odgovornima sudilo. … Na koncu, Amnesty International poziva hrvatske vlasti da osiguraju uklanjanje svih prepreka povratku srpskih izbjeglica u svoje domove u Hrvatskoj.

U povodu godišnjice "Oluje" oglasila se i Hrvatsko-američka udruga – Croatian American Association – koja je pozvala Hrvate diljem svijeta da se sutra okupe kako bi iskazali potporu odbjeglom Haškom optuženiku Anti Gotovini i proslavili oslobodjenje domovine. Skupovi bi trebali biti održani u Kninu, kao i u Washingtonu, New Yorku, Chicagu, Los Angelesu i Clevelandu u Sjedinjenim Državama, kanadskom Torontu i Montrealu, Sydney i Melbournu u Australiji te u Berlinu u Njemačkoj.

Namjera udruge američkih Hrvata CAA, kojem su se u organizaciji skupova preko Interneta pridružili i iseljeni Hrvati u drugim zemljama, jest da okupljanjem obilježi oslobođenje Hrvatske, ali posebice da prosvjeduje protiv progona Gotovine inzistirajući da on ne bi trebao biti poslan pred Haški sud. "Naš cilj je da svijet zna kako general Gotovina nije zločinac nego heroj", rekla je za Hinu Jackie Prkić, predsjednica ogranka CAA u Chicagu, inicijatorica i glavna organizatorica skupova.

XS
SM
MD
LG