Linkovi

Newsday donosi podrobnosti o uhićenju četvrtog, 'londonskog' bombaša-samoubojice u Rimu


Dnevnik Newsday donosi detalje o hapšenju četvrtog osumnjičenika za pokušane terorističke napade u Londonu, 21. srpnja, koji je jučer uhvaćen u Rimu.

Ovaj britanski državljanin somalijskog podrijetla kontaktirao je svog brata koji živi u Rimu, a policija je njihovu komunikaciju putem mobitela prisluškivala danima – na putu Osmana Huseina od Britanije preko Francuske do Italije.

Newsday piše da su talijanski istražitelji iz stana u Rimu iznijeli između ostalog i dva kompjutera te niz video-kazeta. Britanija je zatražila izručenje Osmana Huseina, kojeg u ovom trenutku ispituje talijanska policija.

******

Dnevnik International Herald Tribune piše o reakcijama u Sjevernoj Irskoj na objavu Irske republikanske armije da odustaje od nasilnih oblika borbe, ali ne i od svog cilja – ujedinjenja ovog otoka i prestanka britanske vlasti.

Iako su i London i Dublin i Washington pozdravili ovu IRA-inu objavu, stanovnici Belfasta, glavnog grada Ulstera, prilično su skeptični i kažu da ih zanimaju djela, a ne riječi.

IRA je 1997. objavila primirje, tako da već gotovo deset godina nije izvela značajniji teroristički napad – piše International Herald Tribune.

Sumnjičavost u vezi namjera ove paravojne organizacije prisutna je i među protestantima, ali i među katolicima, koji tradicionalno podržavaju ciljeve irskog republikanskog pokreta.

Lokalne novinare – piše International Herald Tribune – najviše zanima odgovor na ovo pitanje: hoće li 'pripitomljena' IRA odustati i od svojih drugih ilegalnih aktivnosti, kao što je šverc cigaretama i pljačkanje banaka?

XS
SM
MD
LG