Linkovi

Svijet oštro osuđuje londonske napade


"Terorizam je zlo koje prijeti svim zemljama Europe", poručio je građanima Nizozemske premijer Jan Peter Balkenende. U Nizozemskoj su pojačane kontrole javnog prometa i graničnih prijelaza. U Berlinu je stupanj uzbune dignut na "žuto", srednje, a sigurnosne su kontrole pojačane na svim prugama. Isto je u Belgiji, Francuskoj, Španjolskoj.

Talijanske su zračne luke, naročito najveće, pod najvišim stupnjem pripravnosti. Francuski je Senat, iz poštovanja prema žrtvama, odgodio sjednicu. Iz Francuske je krenula prva poruka koja će, za kratko vrijeme, postati europskom - nije napadnut London, nije napadnuta Velika Britanija, ovo je bio napad na cijelu Europu. Mašinerije obavještajnih i sigurnosnih službi pokrenute su i britanskim je kolegama stavljeno sve na raspolaganje – resursi , informacije, analize.

Napadi su se dogodili u trenutku kada članice EU razmatraju tješnju suradnju u unutarnjim poslovima i pravosuđu, uključujući i intenzivniju razmjenu obavještajnih podataka. Ova vrsta suradnje je, ne samo igrom slučaja već prvenstveno kao reakcija na postojeće stanje, među središnjim točkama programa britanskog predsjedavanja Unijom. Idućeg će tjedna o ovome više operativci, obećao je povjerenik za unutarnje poslove i pravosuđe Franco Frattini.

Izvjesno je da će teroristički udari postati katalizatorom bržeg operativnog povezivanja europskih država – otpočetog nakon šoka 11. rujna. Iz NATO-saveza potvrdili su da će se u petak vanredno sastati njegovo stalno Vijeće – uz sjećanja na isti takav sastanak nakon 11. rujna kada je NATO po prvi put u povijesti napad na članicu progasio udarom na Savez.

Na prvu vijest o ekslpzijama, sve su eurospke burze usporile intenzitet poslovanja – londonska je pala za stotinu bodova, zamjetno ali ne toliko dramatično kao u slučaju 11. rujna kada je za krakto vrijeme aktivnost skliznula za 300 bodova. Usporen je i promet – putnicima superbrzog vlaka Eurostar iz Bruxellesa za London sugerirano je da promijene planove i putuju kasnije, dok su veze Pariza i Londona normalne, kao i zračni promet sa svih europskih destinacija prema britanskoj prijestolnici.

Čelnici Australije i Japana ponudili su punu podršku Britaniji nakon napada u Londonu. Australski premijer John Howard je na nacionalnom radiju danas izjavio kako njegova zemlja stoji "rame uz rame" s Britanijom u trenucima kao što su ovi. Australski je premijer izrazio užasnutost i gađenje napadima i dodao kako oni neće izmijeniti odlučnost slobodnih zemalja da - citiramo – "učine pravu stvar". U Gleneaglesu je japanski premijer Junichiro Koizumi izjavio da užasnut londonskim napadima i da se teroristički napadi ne smiju zaboraviti.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je rezoluciju u kojoj se osuđuju bombaški napadi u Londonu. Do usvajanja je došlo jednoglasno na izvanrednom zasjedanju petnaestočlanog vijeća. U njoj se izražava sućut Britancima i žrtvama napada i ustvrđuje da teroristička djela prijete miru i sigurnosti. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda nalazi se također u Gleneaglesu odakle je žestoko osudio napade.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio kako jutrošnji napadi pokazuju da svijet ne čini dovoljno da bi se djelotvorno borio protiv terorizma. U priopćenju izdanom u Škotskoj, ruski predsjednik je također pozvao međunarodnu zajednicu da odbaci dvostruke standarde u borbi protiv terorizma. Vladimir Putin je napomenuo kako su od terorističkih napada u Rusiji poginule stotine ljudi. Zapad kritizira Rusiju zbog politike u Čečeniji, a Rusija optužuje Zapad da primjenjuje dvostruke standarde u procjeni situacije u ovoj otcjepljenoj ruskoj republici.

XS
SM
MD
LG