Linkovi

Bar jedan londonski napadač poginuo na mjestu eksplozije


U Britaniji vlasti su priopcile da imaju dokaze da je bar jedan od napadaca koji su izvršili prošlotjedne bombaške napade u londonskoj podzemnoj željeznici, u kojima su poginule najmanje 52 osobe, i sam poginuo u eksploziji. Visoki dužnosnik za pitanja borbe protiv terorizma Peter Clarke je izjavio da vlasti sad pokušavaju utvrditi jesu li sva cetvrtica napadaca poginula u eksplozijama. Medutim, napomenuo je da je istraga još u pocetnoj fazi.

Britanska policija je danas izvela kontroliranu eksploziju u jednoj kuci Leedsu u potrazi za odgovornima za prošlotjedne. Vlasti su evakuirale obližnje kuce prije negoli su izazvale eksploziju. Dužnosnici su priopcili da je uhicenan jedna osoba. Prije toga policija je pretražila pet kuca u Leedsu. Po rijecima policije, prikupljeni materijali forenzicki se obraduju.

U Bruxellesu je britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw zatražio od Europske unije da brzo provede planove o tješnjoj suradnji u borbi protiv terorizma. Zatražio je da se policiji olakša pristup podacima o korištenju Interneta i telefona, medutim, naglasio je da to ne bi smjelo ogranicavati osobne slobode. U meduvremenu, americko ratno zrakoplovstvo je ukinulo zabranu svom osoblju stacioniranom u Engleskoj da odlazi u London, nakon napada. Zabrana je uvedena u petak, a njome se traži od oko 10 tisuca osoblja americkog ratnog zrakoplovstva da ne ulaze u zonu oko glavnog britanskog grada. Ova je odluka izazvale žestoke kritike u britanskim medijima.

XS
SM
MD
LG