Linkovi

Broj poginulih od londonskih napada premašio 50


Vlasti u Londonu su priopcile da je broj mrtvih od jucerašnji teroristickih napada premašio pedeset osoba, najmanje 13 više negoli se prvotno smtralo. Šef londonske policije Ian Blair je izjavio da je do ovako naglog skoka došlo zbog toga što su vlasti morale ostaviti neke od tijela u uništenim vlakovima dok su istražitelji prikupljali tragove o pociniteljima. Šef policije je dodao da su bombe bile prilicno male, svaka je imala oko cetiri kilograma. Prema policijskim izvješcima, ranjeno je oko 700 ljudi.

Ministar unutarnjih poslova Charles Clark je izjavio da vlasti ozbiljno uzimaju tvrdnju muslimanske militantne organizacija Tajna skupina al-Qaidinog Jihada u Europi koja je preuzela odgovornost za napade. Ministar vanjskih poslova Jack Straw je izjavio da napadi imaju sve karakteristike al-Qaidinom djelovanja. U meduvremenu u glavnom britanskom gradu život se polako vraca u normalu. Autobusi voze gradom, a veci dio sustava podzemne željeznice je otvoren za promet. Londonskim metroom dnevno se vozi oko tri milijuna ljudi.

Britanske vlasti pocele su opsežnu istragu jucerašnjih teroristickih napada u Londonu, tražeci tragove koji bi im pomogli u otkrivanju kako su napadi izvršeni i tko ih je izvršio. Ekipe policajaca i pripadnika britanske obavještajne službe pregledavaju lokacije na kojima je došlo do eksplozija – tri podzemna tunela za metro i ostatke raznesenog dvokatnog autobusa – kako bi ustanovili od ceka su bombe bile sastavljene i kako su detonirane. Neka novinska izvješca citiraju istražitelje kako kažu da su bombe aktivirane tajmerima, a da ih nisu detonirali bombaši samoubojice. Policija takoder pokušava ustanoviti je li do eksplozije u dvokatnom autobusu došlo namjerno ili je bomba eksplodirala prijevremeno dok je bila transportirana u podzemnu željeznicu.

Britanska kraljica Elizabeta II izjavila je da teroristicki napadi u Londonu nece izmijeniti britanski nacin života. Kraljica je ovu izjavu dala tijekom posjeta jednoj bolnici u kojoj se lijece žrtve jucerašnjih napada. Danas su i njezin sin princ Charles i njegova supruga Camilla pružili svoju podršku žrtvama i osoblju bolnice Svete Marije u blizini jednog mjesta eksplozije.

Predsjednik Bush na putu je kuci, a danas ce se, po povratku u Washington, upisati u knjigu žalosti u britanskom veleposlanstvu u glavnom americkom gradu. Americki je predsjednik jucer izrazio sucut u Gleneaglesu, u Škotskoj na summitu G-8, izjavivši da se "nastavlja rat protiv terorizma". George Bush je izjavio da ce izvršitelji napada biti izvedeni pred lice pravde.

XS
SM
MD
LG