Linkovi

Prijetnja terorizma povezala Europu


Četvrti osumnjičeni za drugi val bombaških akcija u Londonu, naturalizirani Britanac rođen u Somaliji Osman Hussain, uhićen je u Rimu, priopćio je osobno ministar unutranjih poslova Republike Italije Giuseppe Pisanu.

Prednosti Europe bez granica koristi i podzemlje, Hussain je bez problema stigao do Rima, stoga je prva reakcija nakon akcija 7. srpnja bilo ili pojačavanje nadzora na uglavnom nevidljivim granicama ili čak privremena suspenzija schengenskog režima bez kontrola na graničnim prijelazima.

Italija će promptno izručiti osumnjičenika Velikoj Britaniji zahvaljujući upornom uvjeravanju država – članica da je vrijeme harmonzaciji i pojednostavljenju nekih procedura pri čemu su doslovno prisilili Italiju da se uklopi u dogovorene okvire za ekstradiciju. U danu kada je osumnjičeni četvrti napadač uhićen u Rimu talijanski je Senat prihvatio 19 točaka plana ojačavanja antiterorističkih zakona. Oni predviđaju teže, dugotrajnije kazne za terorizam, policiji daju veće ovlasti, uvode obavezno testiranje DNA, olakšavaju pristup i raspolaganje informacijama dobivenim Internetom i telefonskim komunikacijama.

Iako Talijani nisu posve na čistu znače li nove mjere više sigurnosti ili tek manje slobode, većina ih je odobrila ojačan paket: činjenica jeste da ovih dana, nakon uporne kampanje Vlade koja uvjerava da se napad londonskog ili madridskog tipa na talijanskom tlu moguć svakog trenutka, 82 do 85 posto građana vjeruju u takav rasplet. Nazočnost policije na ulicama uz ključne objekte vidljivo je pojačano.

Slične brige brinu i Danci. Tamošnja policija naglašeno je prisutna na svim kritičnim točkama, pogotovo u podzemnoj željeznici prijestolnice Kopenhagena. Londonska su zbivanja bila prilika europskoj Komisiji za podastiranje što je sve zajednica 25 država učinila u antiterorističkoj borbi. Mnogo je postignuto u prekidanju tokova novca i uopće u sprječavanju financiranja terorističkih aktivnosti, policije bolje surađuju, trenutno se osmišljava efikasniji sustav razmjene podataka uključujući i europsku bazu informacija o svim težim kriminalcima. Policije i sigurnosne službe zaista će morati snažnije surađivati, i to svakodnevno a ne nakon što se dogodi Madrid ili London – a ovaj će posao do kraja godine, igrom slučaja, koordinirati predsjedavajuća Velika Britanija, zemlja čiji su se političari po pravilu grozili svake vrste tješnje suradnje na razini Unije.

XS
SM
MD
LG