Linkovi

Dvije minute šutnje za žrtve terorističkog napada u Londonu


Milijuni ljudi u Britaniji i Europi odali su minutom šutnje pocast žrtvama prošlotjednih teroristickih napada u Londonu. U glavnom britanskom gradu je na dvije minute zaustavljen promet i poslovanje na burzama a odgodeni su i letovi zrakoplova. Minutom šutnje u pocast žrtvama teroristickih napada u Londonu i žrtvama masakra u Srebrenici pocelo je danas u Becu i zasjedanje Stalnog vijeca OESSa na kojem je sudjelovao i glavni tajnik Vijeca Europe Terry Davis. Kako javlja Hina, u Zagrebu su dvominutnom šutnjom clanovi hrvatske Vlade odali danas pocast žrtvama prošlotjednog teroristickog napada u Londonu. Vlada se time u odavanju pocasti pridružila zemljama clanicama EU.

Britanska vlada priprema se na predstavljanje novih zakona usmjerenih protiv terorizma nakon prošlotjednih napada. Glasnogovornik premijera Blaira je izjavio kako ce novi zakoni povecati ovlasti Londona za deportiranje osoba optuženih za poticanje terorizma. Novi zakon ce takoder jasno proglasiti zlocinom u Britaniji planiranje i izvršavanje teroristickog djela.

Francuski predsjednik Jacques Chirac upozorio je da nijedna zemlja na svijetu nije sigurna od terorizma. U televizijskom interviewu, povodom obilježavanja dana pada Bastille, gospodin Chirac je rekao da je Francuska poduzela sve mjere koje može za izbjegavanje napada, ali da teroristi mogu udariti bilo gdje. Francuski je predsjednik izjavio kako ne žali što je pozvao na referendum o ustavu Europske unije i da su Francuzi odbacivanjem dokumenta izrazili svoju zabrinutost globalizacijom. Pad Bastille 1789. godine obilježio je pocetak Francuske revolucije.

XS
SM
MD
LG