Linkovi

Napadi u Londonu ubrzali povezivanje europskih policija i obavještajnih službi


"Ovo što se dogodilo u Londonu ojacalo je i britansku i našu odlucnost da ucinimo sve što je u našoj moci boreci se s pošašcu terorizma," izjavio je je šef europskog antiteroristickog pogona Gijs de Vries.

Londonska je tragedija, kao i ona u SAD i potom u Madridu, zaista ubrzala procese povezivanja i tješnje suradnje medu clanicama Unije. Na putu prema usvajanju nove su mjere kojima ce policije država – clanice stvoriti zajednicku bazu podataka o potencijalnim prijetnjama i s informacijama dragocjenim za njihovo sprjecavanje. U igri je, na primjer, prijedlog da se na razini EU vodi evidencija o ukradenom eksplozivu na što je utjecala teroristicka akcija u Madridu, izvedena eksplozivom ukradenim u Francuskoj.

Neke vec uvedene mjere dale su rezultata, primjerice pogranicne kontrole, najglašenija suradnja europskih policija ili brže izrucenje osumnjicenih za teroristicke aktivnosti vodili su uhicenju 653 osobe i izrucenju njih 104. Posao nije lagan, priznaje de Vries, jer države nerado dijele podatke, pogotovo one najosjetljivije.

Francuske su sigurnosne službe nedugo poslije bombaške serije u Londonu dostavile britanskim kolegama 25 veoma osjetljivih blokova podataka koji zadiru i u neka pitanja nacionalne sigurnosti , što i dalje namjeravaju ciniti, ali primarno u bilateralnoj razmjeni. No, nije trebalo puno vremena da europske sigurnosne službe i policije izanaliziraju podatke o londonskoj teroristickoj kampanji, prosudba je ucinjena vec u cetvrtak navecer i proslijedena Britancima, potvrdio je de Vries, objavljujuci da je Europol (zacetak europske policije) stavio svoj specijalni tim na raspolaganje Britancima i on ce u akciju vec u subotu.

Konacno, buduci da je napad na Ujedinjeno kraljevstvo docekan kao napad na cijelu Europu, prihvacena je inicijativa britanskog ministra unutarnjih poslova da Unija što prije prihvati plan zaštite znacajnih potencijalnih ciljeva teroristickih akcija poput prometnih sustava, vodoopskrbe, energetske mreže ili financijskih institucija. U iducim mjesecima eurpska ce Komisija, objavio je Gijs de Vries, objaviti nalaze ispitivanja o regrutiranju mladih ljudi u teroristicke mreže te ponuditi set ojacanih mjera za otežavanje i, finalno, sprijecavanje finaciranja terorizma.

XS
SM
MD
LG