Linkovi

Islamsko vijeće za Sjevernu Ameriku objavilo fatwu koja zabranjuje 'sve oblike terorizma'


Na Zapadu se mnogi već godinama pitaju zbog čega su islamski teolozi svojedobno bili spremni izdati fatwu protiv pisca Salmana Rushdia, zbog navodnog bogohuljenja, ali nisu na taj način spremni osuditi bombaše-samoubojice koji ubijaju nevine civile?

Islamsko vijeće za Sjevernu Ameriku jučer je – piše Minneapolis Star Tribune - objavilo edikt koji osuđuje vjerski ekstremizam a za teroriste kaže da su 'kriminalci, a ne mučenici vjere'. Muslimanima se zabranjuje pomaganje bilo kojoj osobi i organizaciji koja se bavi terorizmom ili nasiljem'.

Slične su objave posljednjih godina izdane od strane islamskih vjerskih čelnika u nizu zemalja, no mnoge ipak opravdavaju nasilje u određenim situacijama – primjerice u borbi protiv okupacije.

Članovi Islamskog vijeća Sjeverne Amerike ne žele pravdati niti takve akcije – oni su u svojoj fatwi odlučili osuditi svako nasilje prema civilima. Također se navodi obaveza muslimana da pomognu policiji u zaštiti života građana – piše Minneapolis Star Tribune.

******

Dnevnik Washington Post piše o reakcijama centralno-američkih zemalja na izglasavanje zakona o slobodnoj trgovini između Sjedinjenih Država i pet zemalja Središnje Amerike, koji je jučer usvojen u Kongresu Sjedinjenih Država.

Vlade Costa Rice, Hondurasa, El Salvadora, Gvatemale, Nikaragve i Dominikanske Republike hvale sporazum, jer će se – smatraju one – tako zaštititi tisuće radnih mjesta koje su u tim zemljama stvorile američke kompanije.

Mnoge američke industrijske firme otvaraju pogone u Središnjoj Americi, zbog toga što je cijena proizvodnje tamo iznimno niska – piše Washington Post.

Međutim, stanovništvo, a posebno seljaci u tim zemljama, zabrinuti su da će sporazum o slobodnoj trgovini otvoriti put uvozu mnogo jeftinijih poljoprivrednih proizvoda iz Sjedinjenim Država – pogotovo riži, grahu i kukuruzu, koji se smatraju temeljima lokalne prehrane.

Međutim, pristaše sporazuma o slobodnoj trgovini kažu: ako je glavni problem Srednje Amerike opće siromaštvo, ono će biti značajno ublaženo ako hrana pojeftini – piše Washington Post.

XS
SM
MD
LG