Linkovi

Sjedinjene Države i Britanija pozivaju sve članice UN-a da više učine u borbi protiv terorizma


Američki i britanski predstavnici u Vijeću sigurnosti tvrde da mnoge zemlje ne čine dovoljno na planu borbe protiv globalnog terorizma. Kako javlja Peter Heinlein, Britanija i Sjedinjene Države pozvale su izvršni organ svjetske organizacije da pojača globalne napore u suprotstavljanju terorizmu.

Tri odbora koji djeluju u okviru Vijeća sigurnost sinoć su izvijestila o napretku u borbi protiv terorizma, pogotovo kada je riječ o mobilizaciji svih država-članica. No, reakcija na ovu optimističnu procjenu, od strane Britanije i Sjedinjenih Država, glasila je: zajednički napori u borbi protiv terorizma trebaju biti udvostručeni. Veleposlanik Britanije u Ujedinjenim narodima, Emyr Jones-Parry, rekao je da nedavni teroristički napadi u Londonu, u Turskoj, kao i širom Srednjeg istoka, 'predstavljaju tragični podsjetnik na sigurnosne izazove s kojima se svijet susreće.'

Osuda takvih napada mora biti jednoglasna – rekao je britanski diplomat. 'Naša poruka je bila jasna. Teroristi koji se služe nasiljem, u cilju nametanja svojih pogleda, neće uspjeti' – rekao je britanski veleposlanik u govoru u Vijeću sigurnosti. U izjavi za medije neposredno pred svoj nastup u Vijeću sigurnosti, britanski je diplomat rekao da se 'ne može reći da u borbi protiv terorizma baš sve zemlje čine sve što mogu'.

Vijeću sigurnosti podnijela su izvješća o svom radu tijela koja se bave praćenjem borbe protiv terorizma. Odbor koji prati provedbu praktičnih mjera protiv al-Qaide i talebana izvjestio je primjerice da je prijetnja od ovih terorističkih mreža danas značajno izmijenjena, u odnosu na trenutak kada su sankcije bile uvedene. Danska predstavnica, koja je na čelu odbora Vijeća sigurnosti za protu-terorističke mjere, izvijestila je o problemima manjih zemalja, koje često nemaju sigurnosne kapacitete da prate aktivnost terorističkih mreža.

Nicholas Rostow, savjetnik pri američkoj diplomatskoj misiji u svjetskoj organizaciji, rekao je da borba protiv terorizma mora biti glavni prioritet svih zemalja. 'Svatko u ovoj prostoriji zna da je borba protiv terorizma prioritet koji se ne može izbjeći. To je neugodan zadatak, ali je to nešto što se ne može izbjeći' – rekao je američki diplomat.

U vrlo oštro sročenoj izjavi, Nicholas Rostow je osudio otpor nekih zemalja koje ne žele zakonski sankcionirati sve terorističke čine, već u obzir uzimaju navodni kontekst u kojima se terorizam događaja. Nepoštivanje odredbi Vijeća sigurnosti ne može se opravdati – rekao je Nicholas Rostow.

'Države i entiteti koji žele biti države moraju odlučiti – hoće li se na ozbiljan način odazvati pozivu da se obračunaju s terorizmom? Jesu li voljni uhititi i kazniti svakoga tko počini terorističko djelo, odnosno svakoga tko pomaže teroristima? Ili će radije oslabiti protu-teroristički front, kako bi zadovoljili neke svoje druge, stvarne ili zamišljene nacionalne prioritete' – ovo su pitanja koja je sinoć u Vijeću sigurnosti članicama uputio američki diplomat.

Sinoćnja debata dolazi u trenutku kada svjetska organizacija pokušava iznaći univerzalno prihvatljivu definiciju terorizma. Debata je blokirana zbog toga što ne postoji suglasnost oko toga tko je u stvari terorist. Neke se države zalažu za to da se definiraju i iznimke – u slučaju 'borbe za slobodu' odnosno u slučaju 'narodnog otpora okupaciji'.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda imenovao je panel stručnjaka koji je terorizam definirao na ovaj način: terorističko je djelo svako djelo čiji je cilj smrt ili ranjavanje civila, a s krajnjim ciljem zastrašivanja javnosti.

XS
SM
MD
LG