Linkovi

Sve veća opasnost od stranih 'krtica'


'Sjedinjene Države su nespremne za sve veću opasnost od krtica,' piše "Christian Science Monitor", iz Bostona. Pod krticama se misli na strane špijune infiltrirane u redove američkih obavještajnih službi. U članku se govori o jednom aspektu izvješća predsjedničke komisije o stanju obavještajnih službi u Americi, koje, prema stručnjacima, postaje sve teže: Amerika je iznimno ranjiva na planu kontrašpijunaže. Usamljeni status supersile, kako kažu vladini dužnosnici – a citira bostonski list -, za Sjedinjene Države znači da najmanje 90 zemalja u svijetu, uz terorističke organizacije poput al-Qaide, pokušavaju ukrasti neke od najdragocjenijih američkih tajni.

Ameriku ne špijuniraju samo neprijatelji, nego i prijatelji: pet najviše rangiranih zemalja koje špijuniraju za američkim planovima, kao i za najnovijom tehnologijom, su Kina, Rusija, Izrael, Francuska i Sjeverna Koreja. U stopu ih slijede Kuba, Pakistan i Indija, navode izvori bliski FBI-ju. Glavni uzrok zabrinutosti dužnosnika jest sve realnija opasnost da al-Qaida ili druge terorističke skupine uspiju infiltrirati američke agencije nacionalne sigurnosti. Stručnjaci CIA-e smatraju da su strani špijuni već infiltrirali neke od tih agencija, a sama CIA je otkrila četrdesetak interesenata za prijem u vlastite redove za koje smatra da bi mogli pokušati igrati uloge dvostrukih agenata. S druge je strane, kako piše "Monitor", prirođena nesklonost Amerikanaca špijuniranju, a posebice ulozi dvostrukog špijuna.

Iz tog razloga, Sjedinjene Države turobno zakazuju na planu špijuniranja drugih država. Stručnjaci, međutim, tvrde, da upravo treba na tome treba više raditi. 'Dok god se ne promijeni filozofija i praksa kontraobavještajnog rada, dotle će američka borba protiv špijuna u vlastitim sigurnosnim agencijama biti razlomljena, kratkovidna i tek marginalno učinkovita,' citira "Christian Science Monitor" navod iz izvješća predsjedničke komisije.

Kad smo već kod tih tema, spomenimo i navod iz "New York Timesa" da Amerikance, jednako koliko i terorizam, zabrinjava i rast cijena benzina, kako pokazuje jedno novo ispitivanje javnog mnijenja. A, te će cijene i dalje rasti, piše njujorški dnevnik, navodeći izvješća specijaliziranih vladinih službi. Upravo na svakodnevnoj cijeni benzina trenutno pada popularnost predsjednika Busha: samo 41 posto ispitanika smatra da on zemlju, ekonomski gledano, vodi pravim putem.

XS
SM
MD
LG