Linkovi

Američki cestovni i željeznički promet ugroženiji od zračnog


Nakon terorističkih napada u londonskoj podzemnoj željeznici i autobusnoj mreži, članovi američkog Kongresa preispituju spremnost Sjedinjenih Država za moguće napade u američkom javnom prijevozu.

Nedavni napadi u Londonu, te još razorniji napadi na putničke vlakove u Madridu prošle godine, doveli su pitanje sigurnosti javnog prijevoza u središte interesa Kongresa. O tome je Odbor za spremnost za izvanredne situacije održao i posebno svjedočenje. Predsjedatelj Odbora, republikanac Peter King istaknuo je da svatko već zna koje su slabe točke javnog prijevoza: "Zbog veličine, otvorenosti i umreženosti javnog prijevoza, nemoguće je postaviti kontrolne točke za kontrolu putnika i prtljage, kakve postoje u zračnim lukama. Putnici su stranci, što napadačima omogućuje da ostanu anonimni i da lako pobjegnu s mjesta napada."

Demokratski kongresmen Bill Pascrell privukao je pažnju na – kako je rekao – nesrazmjer u izdvajanju sredstava za jačanje sigurnosti u zračnom i javnom prometu. Prema nekim statistikama, vlada je u 2002. i 2003. na sigurnost putnika u zračnom prijevozu trošila preko devet dolara po putniku, dok je u javnom prijevozu za sigurnost putnika izdvajano manje od centa po putniku. "Na domaćem planu, nedavni su nas napadi podsjetili kako bi bilo lako izvesti teroristički napad na američku željeznicu. To vjerojatno neće iznenaditi nikoga tko je u zadnje vrijeme putovao vlakom" - rekao je Pascrell.

Vladini dužnosnici svjedočili su o nastojanjima da se poboljša spremnost za potencijalne napade. Zamjenik direktora Savezne uprave Robert Jamison kazao je da informacije dobivene od napada u Londonu i Madridu potvrđuju da tehnologija sama po sebi nije dovoljna za borbu protiv terorizma: "Iako još uvijek ima mogućnosti da se poboljša sigurnost javnog prijevoza, znamo da za to nije dovoljno samo povećati ulaganja. Sigurnosne ograde, zaštita tunela i mostova, pa čak i sveprisutno korištenje sigurnosnih kamera nije, niti bi moglo spriječiti napade u Londonu i Madridu."

U okviru priprema za potencijalno razorne samoubilačke bombaške napade, šefica sigurnosti u washingtonskoj podzemnoj željeznici opisala je mjere koje su uvedene u Washingtonu. "Surađujemo s lokalnom policijom, pogotovo s policijom koja štiti Capitol na obuci policajaca za takve situacije. Mislim da su policajci koji štiti Capitol čak bili u Izraelu da bi vidjeli kako se to tamo radi" - rekla je Marylean Hanson.

U nedavnom svjedočenju u Kongresu, ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff izjavio je da su prošlogodišnji napadi u Madridu doveli do jačanja sigurnosti u željezničkom prometu, pogotovo zahvaljujući novoj tehnologiji za otkrivanje kemijskih i bioloških agensa koje bi teroristi mogli upotrijebiti.

XS
SM
MD
LG