Linkovi

Najveća prijetnja SAD-u - terorističke ćelije u Europi


U svjedočenju pred kongresnim Odborom za Europu i nove prijetnje stručnjaci su upozorili da najveću prijetnju trenutno možda predstavljaju islamističke terorističke ćelije u europskim zemljama.

Stručnjaci su u svojim svjedočenjima ustvrdili da ih je kombinacija nekoliko faktora navela da zaključe da terorističke ćelije u Europi možda predstavljaju najveću prijetnju sigurnosti Sjedinjenih Država i njihovih interesa. Peter Bergen, autor niza djela o al-Qaidi i drugim terorističkim skupinama, jedan je od onih koji vjeruju da trend sve većeg otuđenja muslimana u europskim zemljama zapravo ide na ruku terorističkim organizacijama koje pokušavaju regrutirati nove pripadnike.

"Dolazi do nezgodnog spajanja sve većeg useljavanja muslimana u Europu, određene doze europskog rasizma i određene doze otuđenja muslimana. Taj će problem s vremenom dodatno jačati," kazao je Bergen.

Prema procjenama, u Europi živi oko 20 milijuna muslimana. Claude Moniquet, direktor Europskog centra za strateške obavještajne aktivnosti i sigurnost, sa sjedištem u Bruxellesu, ističe da europski muslimani, iako uživaju daleko veće građanske slobode i druga prava nego u zemljama iz kojih potječu, ipak – barem djelomično - imaju sasvim druge stvari na umu. "Jedna jaka manjina ima posve drugačije ciljeve i drugačije gleda na stvari. Oni misle da se moraju protiviti demokraciji. Oni se okupljaju oko radikala. Pokušavaju nametnuti ekstremističke poglede na islam, a neki su čak odlučili boriti se protiv – kako kažu svojih zapadnih neprijatelja bombama i oružjem," izjavio je Moniquet.

Moniquet se složio s drugim stručnjacima da je u tome ulogu imala slaba društvena integracija, zbog koje se muslimani druge i treće generacije često osjećaju izolirani, a u njihovim zajednicama vlada visoka stopa nezaposlenosti. Lorenzo Vidino, zamjenik direktora organizacije Investigative Project ističe da je dobar dio planiranja napada na New York i Washington 2001. obavljen u Europi. Vidino također ukazuje na zabrinjavajuće jačanje aktivnosti islamskih terorista i ekstremista u zadnjih deset godina, kojem je, kako kaže, pogodovalo više trendova. "Tu su bili popustljiva politika useljavanja, koja je omogućila već poznatim islamskim radikalima da se nasele u Europi. Došlo je do radikalizacije znatnih segmenata europskih muslimana. Europska policija nije uspjela razbiti terorističke mreže, zato jer se tom problemu poklanjalo premalo pažnje, te zbog nepostojanja odgovarajućih pravnih sredstava," ukazao je.

Vidino je ocijenio da islamističke organizacije s bazama u Europi igraju ključnu ulogu u pranju novca, te opskrbljivanju terorista oružjem i lažnim dokumentima, dodajući da ne bi bilo pretjerivanje opisati Europu kao novo sjedište terorista, kao što je to bio Afganistan prije svrgavanja talibana. Iako su američki zakonodavci izrazili zadovoljstvo zbog činjenice da od rujna 2001. nije bilo terorističkih napada na američkom tlu, ipak su zabrinuti zbog mogućnosti da bi teroristi Europu mogli upotrijebiti kao bazu za pokretanje novih napada. Predsjedatelj pododbora za Europu Elton Gallegly izjavio je: "Postoji mogućnost da će ekstremističke skupine u Europi nabaviti ili razviti oružje za masovno uništavanje. U svjetlu naših trajnih problema s osiguravanjem granica prema Kanadi i Meksiku, brine me mogućnost da bi oružje iz Europe moglo predstavljati direktnu prijetnju Americi".

Ta je briga, po mišljenju Claudea Moniqueta, potpuno opravdana. "Teško je biti optimističan. Prijetnje usmjerene prema Europi, te iz Europe prema Sjedinjenim Državama ostat će do daljnjega na vrlo visokom stupnju. Bojim se da će se trebati dogoditi tragedija da bi se europske vlasti suočile s realnošću i doista se pozabavile problemom koji predstavljaju islamisti. Mislim da nije pitanje hoće li, nego kada će se ta tragedija dogoditi," rekao je Moniquet.

Svjedočenje stručnjaka za terorizam održano je u trenutku dok Kongres vrši pritisak na vladu da poveća izdvajanja za osiguravanje američkih granica i prijevoznih sustava, te za postrožavanje metoda za useljavanje kako bi se spriječili eventualni novi teroristički napadi.

XS
SM
MD
LG