Linkovi

Teroristi sve više pribjegavaju samoubilačkim napadima


Washington Post piše da do unazad nekoliko desetljeća svijet nije znao za samoubilačke bombaške napade, a da se danas ta vrsta terorističkih akcija pretvorila u najčešći način napada. Od Šri Lanke na istoku, 80-tih godina, do Londona na zapadu, prije desetak dana, brojne zemlje osjetile su njihovu pošast. Učestalost takvih terorističkih akcija značajno se ubrzava.

Prema podacima nevladine organizacije Rand, čak tri četvrtine svih samoubilačkih bombaških napada dogodilo se od terorističkih napada na Sjedinjene Države u rujnu 2001. godine. Brojevi su zapanjujući, navodi dalje Washington Post. Od američke invazije na Irak 2003. godine zabilježeno je čak 400 samoubilačkih bombaških napada.

Danas, od tri napada u Iraku dva su samoubilačka. Samo u svibnju, u Iraku je zabilježeno 90 takvih napada gotovo isto koliko ih je dokumentirala izraelska vojska u okršajima s Palestincima od 1993. godine, navodi Washington Post Motivi za takve napade često su različiti, a stručnjaci za terorizam i obavještajnu djelatnost razilaze se u ocjenama koliko političke strategije i vjerski fanatizam pridonose popularnosti samoubilačkih bombaških napada.

List, nadalje, piše da su motivi za takve napade u Iraku puno manje jasniji nego, primjerice, napadi palestinskih ekstremista na izraelske ciljeve. U iračkom sukobu, ističu stručnjaci, niti jedna strana nije bila voljna ili nije bila u mogućnosti objaviti pojedinosti o bombašima samoubojicama. Američke i iračke vlasti tvrde da su sigurne da većina napadača dolazi iz inozemstva, ali je prikupljanje forenzičkih dokaza za takvu tvrdnju često nemoguće zbog opasnosti na mjestima napada.

XS
SM
MD
LG