Linkovi

Kaminski: Pogrešno je misliti da put u EU vodi kroz SAD


Posjet premijera Sanadera u hrvatskim je medijima predstavljen kao prilika za učvršćivanje odnosa sa Sjedinjenim Državama, koji su posljednjih godina bili u sjeni razilaženja između dvije zemlje po pitanjima poput Iraka i Članka 98.

U zadnje vrijeme, nakon odgode početka pregovora s Europskom unijom, govori se i o mogućem preusmjeravanju hrvatske vanjske politike prema Sjedinjenim Državama. O tome može li Hrvatska – kako neki kažu – 'u Bruxelles preko Washingtona' – razgovarali smo s Matthewom Kaminskim, zamjenikom urednika uvodničke stranice europskog izdanja američkog dnevnog lista Wall Street Journal.

Matthew Kaminski: Mislim da Hrvatska neće od Sjedinjenih Država dobiti posebne ustupke, pogotovo ne ako računa da će joj se popustiti po pitanju ratnih zločina. Upravo se Sjedinjene Države u Ujedinjenim narodima zalažu za kažnjavanje ratnih zločina. Upravo su Sjedinjene Države vršile pritisak na Srbiju da izruči Miloševića. Sumnjam da će se Washington prema Hrvatskoj postaviti mnogo drugačije. Ipak, pametno je, ako hrvatska vlada to doista pokušava učiniti, nastojati ponovno pobuditi zanimanje Sjedinjenih Država za Hrvatsku i širu regiju.

Nakon "izgubljenog desetljeća", kako Kaminski opisuje ratne godine i vladavinu Franje Tuđmana, Hrvatska sada, na putu prema Europi, treba dostići susjede koji su je u međuvremenu prestigli – i pri tome se osloniti na vlastite snage – kaže naš sugovornik.

Matthew Kaminski: Mislim da je pogrešno misliti da Hrvatska u Europsku uniju može ući kroz Sjedinjene Države. Mislim da je isto tako pogrešno pridavati preveliku važnost ulasku u Europsku uniju, jer je za Hrvatsku, na koncu konca, najvažnije da provede reforme kako bi ubrzala gospodarski rast. Za to nema čarobne formule. Vlada bi se zato prvenstveno trebala koncentrirati na jačanje gospodarstva.

Kakvu bi ulogu Sjedinjene Države trebale igrati u daljnjem proširenju Europske unije, pogotovo u jugoistočnoj Europi?

Matthew Kaminski: Sjedinjene Države dosljedno podržavaju proširenje Europske unije. Ne znam koliko je to pomoglo, no Sjedinjene Države su znatno važnije u NATO savezu. NATO savez nije ekonomska organizacija, ali članstvo u NATO-u ima veliku simboličnu važnost. Ukoliko pripadate NATO savezu, član ste kluba zapadnih demokratskih zemalja. Upravo na tom polju su Sjedinjene Države važne.

Međutim, ukoliko Europska unija, kako se sada čini da bi se moglo dogoditi, doista izgubi interes za daljnje proširenje, pogotovo u regiji, tada bi Sjedinjene Države trebale popuniti eventualni vakuum u regiji – ocijenio je Matthew Kaminski, zamjenikom urednika uvodničke stranice europskog izdanja Wall Street Journala.

XS
SM
MD
LG