Linkovi

Sanader: 'Na Hrvatsku se može računati kao na sidro stabilnosti u regiji'


Hrvatska demokratska zajednica je postala članica Medjunarodne demokratske unije potpisivanjem pristupne Deklaracije. Riječ je o stranačkoj udruzi koja okuplja stranke desnog centra, konzervativne i demokršćanske. Predsjednika HDZ-a i predsjednika hrvatske vlade Ivu Sanadera, osim stranačkih, u Washingtonu očekuju i važne premijerske dužnosti.

Konferencija Medjunarodne demokratske unije važna je politička udruga osnovana 1983. godine, a utemeljili su je Margaret Thatcher, Helmut Kohl, George Bush Sr. te Jacques Chirac. Okuplja brojne stranke diljem svijeta, u Sjedinjenim Državama toj organizaciji pripada vladajuća Republikanska stranka. Konferencijom trenutno predsjedava australski premijer John Howard koji je otvorio rad washingtonskog skupa.

Ivo Sanader se, takodjer, obratio sudionicima zahvalivši se na povjerenju prema HDZ-u i Hrvatskoj, a onda je odgovorio i na nekoliko novinarskih upita. Najviše nas je zanimalo što očekuje od današnjeg susreta u Bijeloj kući, jer predsjednik Bush Sanadera prima zajedno s još desetak premijera-predsjednika stranaka iz Unije:

Ivo Sanader: Pa, znate da u bilateralnim odnosima to nije jednosmjerna ulica nego je dvosmjerna. Prema tome, ja ću mu reći ono što mi očekujemo od Sjedinjenih Američkih Država, a on će meni sigurno reći ono što očekuje od Hrvatske. Dakle, ne možemo govoriti o jednostranoj politici, bez obzira na činjenicu što su Sjedinjene Države vodeća svjetska super-sila i to, naravno, u realnoj politici treba poštovati, ali činjenica je i to da je Hrvatska siguran partner u ovom dijelu srednje i jugoistočne Europe i da se i na nas može računati kao sidro stabilnosti u jednoj regiji, s kojom mi graničimo, koja nije postigla trajnu političku stabilnost i u tom smislu pokušat ćemo još više promovirat Hrvatsku kao stabilnu zemlju, zemlju stabilne demokracije koja može biti most izmedju Europske unije i jugoistočne Europe, ali isto tako i izmedju jugoistočne Europe i trans-atlanske suradnje. Od Sjedinjenih Država očekujemo da prepozna tu ulogu Hrvatske i da je vrednuje na taj način."

Zamolio sam hrvatskog premijera da pojasni tu poziciju Hrvatske, jer ona nije niti članica Europske unije, a niti NATO saveza.

Ivo Sanader: Pa, nije član, ali je zemlja kandidat. Vi znate da je to i službeni status i to znači, praktički, da smo mi pridruženi član. Prema tome, sigurno je da imamo sasvim drugačiji status nego sve druge zemlje u jugoistočnoj Europi i to nas legitimira da…a, to se očekuje od nas. Na koncu konca i mi to očekujemo, jer nije riječ samo o Europskoj Uniji nije riječ samo medjunarodnoj zajednici koja želi stabilne političke prilike u jugoistočnoj Europi…I mi to želimo, jer riječ je o našem susjedstvu, riječ je o našoj koži, riječ je o našim granicama…Prema tome, to je u prvom redu i naša želja, a ona korespondira i sa željama medjunarodne zajednice. Prije svega Europske Unije, ali i Sjedinjenih Država. U tom smislu želimo iskoristiti ovaj boravak u Americi da promoviramo upravo tu ulogu Hrvatske i to značenje Hrvatske.”

Inače, zajedno s HDZ-om u Medjunarodnu demokratsku uniju primljeni su i susjedi: slovenska Demokratska stranka i Srpska demokratska stranka Vojislava Koštunice.

Ivo Sanader: Pa, ja mislim da je to dobro. Ja sam osobno to podržao…Naravno, nisam trebao podržavati slovensku Demokratsku stranku premijera Janeza Janše i logično je da ta stranka, zajedno s HDZ-om, ulazi u Medjunarodnu demokratsku uniju, ali sam osobno podržao i ulazak i Koštuničine stranke, jer prije svega mislim, da je uvijek dobro da su te stranke, ukoliko ispune uvjete, a stranka Vojislava Koštunice ih ispunjava, da su za stolom nego da su izvan. Uvijek je dobro da su oni o kojima se radi, odnosno o područjima gdje treba postići trajnu političku stabilnost, a riječ je o Srbiji i Crnoj Gori, da su za stolom da se s njima može razgovarati. Nažalost, nikoga od njih danas nije bilo ovdje, ali u svakom slučaju mislim da je dobro da je donesena ta odluka."

Treba reći da, osim susreta s predsjednikom Bushom, hrvatskog premijera danas očekuje i susret sa Stephenom Hadleyem, savjetnikom Bijele kuće za nacionalnu sigurnost te s nekoliko kongresnika iz hrvatskog kluba u Zastupničkom domu američkog Kongresa.

XS
SM
MD
LG