Linkovi

Ministri EU danas o Hrvatskoj i Turskoj


Buduci da nema zamjetnog napretka u suradnji Zagreba s Haagom, nema ni pocetka pregovora, najavljuje skup ministara vanjskih poslova EU.

Hrvatska je postigla izvjestan, no ne dostatan napredak u provedbi akcijskog plana suradnje s haaškim kaznenim sudom. Ocekuje se da ce ministri vanjskih poslova EU, na svome redovnom sastanku i kao marginalnu temu dnevnog reda, prihvatiti ovu ocjenu radne skupine sastavljene od sada vec cetiri zemlje i predstavnika dvaju Unijinih institucija.

Buduci da dramaticnih promjena nema i da se ispunjava ona procjena specijalista Europske komisije o kojoj ce sve ici prema prognozama glavne haaške tužiteljice, dakle da ce Zagreb ispuniti svoje obaveze u roku od tri do cetiri mjeseca, rujan se iskazuje kao najraniji datum nove provjere. S njim dolazi i nova prilika za otvaranje pregovora.

Predstavnici zemalja i institucija ad hoc radne skupine sastali su se nedavno o Londonu, ne toliko da bi razmotrili napredak (kojega ocito nije bilo) nego da bi održali kontinuitet rada i, kako je obrazložio visoki britanski diplomat ovdje u Bruxellesu, pokazali da ne dižu ruke od slucaja Hrvatske i od proširenja uopce. Iz tog je razloga sastanak održan u Londonu i na razini politickih direktora ili cak njihovih pomocnika.

Od predsjedavajucih se Britanaca stoga ocekuje da izvijeste ono malo što znaju, znaci da je provedba plana u zadnje vrijeme izgubila na intenzitetu, da je ipak ucinjen napredak no da je on manjkav za otvaranje pregovora.

Racuna se da ce ministri odaslati novo ohrabrenje Zagrebu i to bi otprilike bilo sve sa cime Hrvatska danas može racunati. Podsjecam da su Britanci, ne jednom, i posve suprotno od spekulacija kakve povremeno iskrsavaju u nekim zagrebackim, regionalnim pa i bruxelleskim krugovima na temu "skrivene agende" i "zadržavanja Hrvatske" zdravorazumski porucili da, što se njih kao predsjedavajuce države tice, pregovori mogu biti otvoreni istog trenutka kada se zadovolji haaški uvjet.

Kako sada stvari stoje, cekat cemo do rujna – a možda i kasnije, buduci da ce skupina za procjenu racunati ne cinjenicu da neki radi Gotovine i mreže potpore nece na godišnji odmor, nego rezultate njihovog ostanka na poslu usred ljeta.

XS
SM
MD
LG