Linkovi

Szabo: Europska je javnost u pravu kada se protivi daljnjem širenju Unije


Dobro je da Europljani uzmu predah prije nego nastave sa proširenjem Unije - smatra Stephen Szabo, profesor Europskih studija na Sveučilištu Johns Hopkins, ovdje u Washingtonu. Profesor Szabo vratio se ovih dana iz Europe gde je godinu dana proveo kao predavač na Sveučilistu u Bologni.

Po ocjeni profesora Szaboa, u toku je kriza europskog ustava, ali se ona ne odnosi i na projekt izgradnje cjelovite, demokratske Europe. "Vjerujem da će se pokret stvaranja ujedinjene Evrope nastaviti, jer se on temelji na stvarnim političkim i ekonomskim interesima. Ne postoji alternativa Europskoj Uniji. Istina je međutim da je proces ujedinjavanja Europe potaknut i ostvarivan od strane europske političke i poslovne elite. Također, činjenica je i to da danas ključna pitanja vezana za uspjeh tog projekta nemaju mnogo veze sa svakodnevnim problemima običnog građana."

Naš sugovornik smatra da je europska javnost u pravu što se protivi daljem proširenju unije. Neraspoloženje prema prijemu novih zemalja moglo bi pogoditi čak i Rumunjsku i Bugarsku koje bi se trebale priključiti uniji već sljedeće godine - kaže profesor Szabo: "Ukoliko se proces proširenja nastavi, a vjerujem da hoće, prvo pitanje koje se postavlja je - da li će Rumunjska i Bugarska biti primljene po planu, a to bi trebalo biti sljedeće godine. Međutim, veliko su pitanje zemlje Balkana, možda i Turska i Ukrajina, a tu je uključena i Hrvatska. Balkanske zemlje, Turska i Ukrajina su - po mom mišljenju - odgođene na dugo vrijeme. Čak i da pregovori s Turskom započnu na jesen, to će biti desetgodišnji proces. Sada se govori o tome da će procesi trajati mnogo duže, a vjerovatno će se od njih potpuno odustati. Možda je Europa već došla do svog limita”.

To ne znači da Ukrajina i Zapadni Balkan nisu dio Europe - ističe ugledni američki analitičar. Ali, te zemlje ne moraju, u konačnici, biti punopravne članice europskog bloka. Moguća su i druga rešenja. Istina, priznaje profesor Szabo, ukidanje perspektive tim zemljama da uđu u Uniju moglo bi imati vrlo negativne posljedice.

XS
SM
MD
LG