Linkovi

Verheugen: 'Hrvatska je kandidat, ali postoje i drugi oblici integracije'


Dopredsjednik Europske komisije Guenter Verheugen izjavio je u Washingtonu da se na putu Hrvatske ka Europskoj uniji nalazi samo jedna prepreka. On je također rekao da će proces proširenja Europske unije biti nastavljen, iako – kako je rekao - uz stalno članstvo postoje i drugi oblici povezivanja pojedinih zemalja s unijom. S Guenterom Verheugenom razgovarala je Jela de Franceschi.

Odgoda pristupnih pregovora Europske unije s Hrvatskom, kao i sve češće spominjanje zapadno-balkanskih zemalja u kontekstu približavanja te regije uniji – nameće pitanje preciznog određivanja točke na kojoj se Hrvatska nalazi na putu ka Europskoj uniji. Upitali smo dopredsjednika Europske komisije Guentera Verheugena da nam pojasni status Hrvatske.

Verheugen: 'Hrvatska je već zemlja-kandidat, dakle Hrvatska ima drugačiji položaj i jedini problem koji vidim što se Hrvatske tiče je puna suradnja s Haškim tribunalom. Ja osobno ne znam surađuje li ona u potpunosti, ili ne, ali se nadam da se problem može riješiti…u svim slučajevima se obećanja i obveze moraju ispuniti i pregovori tada mogu započeti.'

Potpredsjednik Europske komisije Guenter Verheugen je nakon razgovora koje je vodio u Washingtonu rekao da su sporazumi o budućem članstvu u uniji već potpisani s Rumunjskom i Bugarskom koje će postati članice 2007. godine. Tu ne postoje ozbiljne prepreke i time bi prvi krug bio zaključen – rekao je gospodin Verheugen, te dodao da zatim slijedi Turska kao zemlja kandidat. Pregovori s Ankarom će započeti u listopadu i bit će vrlo dugotrajni – 8 do 10 godina tokom kojih treba u Turskoj izvršiti velike promjene - rekao je potpredsjednik Europske komisije.

Što se Balkana tiče, on je rekao da treba pojasniti da 'puno članstvo nije jedini oblik suradnje u uniji. Postoje i drugi oblici integracije, kao što je suradnja koja je uspostavljena između unije i Norveške, ili Islanda, ili Švicarske.'

Gospodin je Verheugen rekao da u ovom trenutku Europska unije ne može svima koji žele ponuditi članstvo, jer to europsko društvo ne može financijski izdržati.

XS
SM
MD
LG