Linkovi

Sanader: 'Svjetska banka će pomoći savjetima u rješavanju problema vanjskog duga i proračunskog manjka'


Hrvatski premijer Ivo Sanader okončao je jučer posjet Sjedinjenim Državama. Premijer je izjavio da je ovaj posjet 'učvrstio odnose Hrvatske i Amerike'.

Predsjednik vlade Republike Hrvatske jučer je govorio u utjecajnom Vijeću za međunarodne odnose, ovdje u Washingtonu, a susreo se i s direktorom Svjetske banke, Paulom Wolfowitzom. Upitan o ovom susretu, te o suradnji Hrvatske i Svjetske banke, Ivo Sanader je za Glas Amerike izjavio:

'Wolfowitza je, kao bivšeg političara, prije svega zanimala vanjskopolitička aktivnost Hrvatske, ali i ekonomske reforme koje provodimo. Ja sam ga o tome izvijestio, i siguran sam da ćemo sa Svjetskom bankom, ali isto tako s Međunarodnim monetarnim fondom, nastaviti dobru suradnju."

Premijer Sanader je želio još jednom naglasiti da se za tu suradnju 'Hrvatska svojom voljom opredijelila'. "Nema nikakvih uvjeta za suradnju – niti sa Svjetskom bankom, a niti s Međunarodnim monetarnim fondom" - rekao je hrvatski premijer i nastavio: "Mi želimo iskoristiti njihove savjete; to su izvrsni ekonomski stručnjaci koji mogu pomoći Hrvatskoj u svladavanju dva velika problema. Prvi problem je veliki vanjski dug, kako zaustaviti njegov rast. Drugi veliki problem je proračunski deficit. Kao što znate, kada je moja vlada stupila na kormilo, u 2003., proračunski je manjak bio 6,3 posto. Uspjeli smo ga smanjiti na 4,9 posto. Ove smo godine dogovorili da bude 4,2 posto. Rebalans budžeta koji smo usvojili u Saboru treba poslužiti da dođemo do cilja od 4,2 posto deficita državnog proračuna. Cilj nam je da negdje 2007. dođemo na oko 3 posto, što je kriterij za zemlje Europske unije, prema sporazumu iz Maastrichta. Hrvatska još nije članica, niti će to biti 2007., ali želimo pokazati da se možemo nositi i s najnaprednijim zemljama članicama Europske unije, kada je riječ o kontroli državnim financija."

XS
SM
MD
LG