Linkovi

Amerika iščekuje umirovljenje čelnika Vrhovnog suda


Dnevnik Newsday piše o jučerašnjim očekivanjima da će, na kraju godišnjeg saziva Vrhovnog suda, čelnik te najviše sudske institucije u Sjedinjenim Državama William Rehnquist, najaviti odlazak u mirovinu. No, do ove objave nije došlo.

80-godišnji Rehnquist ima rak štitnjače i jedva govori. Newyorški dnevnik navodi riječi jednog njegovog poznanika koji tvrdi da Rehnquist 'nikad nije tako loše izgledao'. Newsday predviđa da bi do najave njegova umirovljenja moglo doći danas.

Odlazak u mirovinu jednog ili možda čak i više sudaca Vrhovnog suda označit će početak vjerojatno najveće medijske i političke teme ovog ljeta u Washingtonu – prijedloga novih sudaca od strane predsjednika države, te njihove potvrde od strane Senata.

Ravnoteža između konzervativnijih i liberalnijih sudaca u Vrhovnom sudu – piše najtiražniji američki dnevnik "USA Today" – vrlo je delikatno pitanje jer Vrhovni sud ima velik utjecaj na svakodnevni život građana.

Primjerice, sud je jučer odlučivao je li u skladu s ustavom postavljanje natpisa s Deset zapovjedi božjih u jednoj sudnici u Kentuckyju odnosno u parku pred zgradom suda u jednom mjestu u Teksasu. Dok je brojnim protestantskim fundamenalističkim zajednicama ovo pitanje vrlo značajno, organizacije koje se bore za strogu separaciju crkve i države tvrde da je postavljanje Deset zapovjedi Božjih – 'nametanje jedne religije od strane države', što ustav Sjedinjenih Država zabranjuje.

I što je na kraju Vrhovni sud odlučio u ova dva slučaja. U Kentuckyju, iz sudnice se moraju ukloniti natpisi s Deset zapovjedi Božjih – jer su ih na zid stavili sudski djelatnici, u režiji suda. No, u parku ispred suda u glavnom gradu Teksasa, spomenik biblijskim načelima može ostati, i to iz sljedećih razloga. Prvo, spomenik je donirala jedna privatna udruga. Uz to, spomenik božjim zapovjedima nalazi se u društvu brojnih vjerskih simbola drugih vjera, koji svi upućuju na tradicionalna etička načela – piše "USA Today".

XS
SM
MD
LG