Linkovi

Vrhovni sud raspravlja o Deset zapovjedi Božjih (2/3/05) - 2005-03-02


Bostonski "Christian Science Monitor" bavi se pitanjem koje će se danas naći na dnevnom redu američkog Vrhovnog suda: dozvoljava li ustav izlaganje deset zapovjedi božjih u vladinim zgradama ili oko njih. Središnje pitanje u dva slučaja o kojima će se danas čuti svjedočenja – o kojima sud treba dati svoje mišljenje – jest da li javno pokazivanje vjerskih simbola i ideja u vladinim zgradama predstavlja neustavnu podršku vjeri kojom se krši Prvi amandman ustava.

Rasprava o Deset zapovjedi ogledalo je šireg aspekta kulturološkog 'rata' koji se vodi između religioznih konzervativaca i sekularnih humanista, piše bostonski list. Mnogi konzervativci vjeruju da bi vlada morala preuzeti aktivniju ulogu u promicanju moralnosti u Sjedinjenim Državama, djelimice i propagiranjem vjerskih ideja i motiva. Sekularni humanisti, pak, pokušavaju u potpunosti ukloniti svaku naznaku vjere iz javnog života, pa ih njihovi protivnici optužuju za pokušaj cenzuriranja koji ignorira važnost uloge vjere u Americi.

Konkretno, u oba se sudska slučaja radi o kamenim pločama na kojima je ispisano Deset zapovjedi – jedna se nalazi u Austinu, između zgrade parlamenta Teksasa i Vrhovnog suda te savezne države, dok se dvije iz drugig slučaja nalaze u dva suda u Kentuckyju. Raspravu pred Vrhovnim sudom – kako ističe monitor- promatrat će sam Mojsije izbliza: naime, osim kamenih reljefa proroka s pločama deset zapovjedi koji se nalaze na nekoliko mjesta u zgradi Vrhovnog suda, u samoj sudnici, Mojsije se nalazi na frizu između 18 'velikih povijesnih udjelitelja zakona' – kako se službeno zove friz.

I, za kraj, mali, ali vremenski prigodan članak iz "Washington Posta". Pod naslovom "Rupat je put do proljeća", ovaj list opisuje dnevne tegobe popravljača rupa na ulicama glavnog grada Amerike, inače zloglasnog kao klopke za automobile zbog tih rupa. Popravljanje rupa na ulicama dovoljno je važno da ga i predsjednik Sjedinjenih Država doživljava kao posao temeljne političke vrijednosti, piše Post i dodaje: 'Predsjednik Bush redovito podsjeća gradonačelnike s kojima se sastaje o važnosti popravljanja rupa na cestama. Otkako je postao predsjednik, zabilježeno je da je taj savjet udijelio ravno 62 puta.'

XS
SM
MD
LG