Linkovi

Protivnici pobačaja obilježili 32. godišnjicu legalizacije pobačaja prosvjednim skupom u Washingtonu (25/1/05) - 2005-01-25


Dnevnik New York Times piše o jučerašnjem obilježavanju 32. godišnjice legalizacije pobačaja u Sjedinjenim Državama.

Protivnici pobačaja svake godine u Washingtonu održavaju masovan skup, kojem se jučer – telefonski – obratio i predsjednik George Bush. Predsjednik Bush, kao i većina republikanaca, protivi se pobačaju. Predsjednik je izrazio nadu da se “bliži dan kada će svako dijete biti željeno, i u pravnom pogledu, a i od strane svake majke.”

No, istinska “kultura života” – rekao je predsjednik Bush – “ne postiže se promjenom zakona, već promjenom ljudskog srca, promjenom u načinu razmišljanja.”

Prije 32 godine, Vrhovni sud Sjedinjenih Država presudio je u slučaju Roe vs. Wade da je pravo na pobačaj – dio prava na osobnu privatnost koju ima svaki građanin.

Protivnici pobačaja nadaju se da će predsjednik Bush u sljedeće četiri godine imenovati nove, konzervativnije suce Vrhovnog suda, koji će pobačaj ako ne zabraniti onda znatno ograničiti.

Nancy Keenan, čelnica organizacije Naral Pro-Choice America, koja se bori da pobačaj ostane legalan, izjavila je za New York Times da su “pred nama teške bitke, no mi ćemo istrajati i nadživjeti Georgea Busha.”

******

Dnevnik International Herald Tribune piše o sve oštrijim mjerama europskih vlada prema islamskim svećenicima koji pozivaju mlade muslimane da odu u Irak i bore se protiv američke vojske. Neki od svećenika navodno su već organizirali desetine pristaša, koje su se uputile u Irak.

Članak spominje niz slučajeva novačenja ekstremista u Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj i Italiji. Međunarodni institut za strateške studije jesenas je procijenio da je u Irak stiglo oko tisuću stranaca, kako bi se pridružili pobunjenicima.

Članak navodi riječi neimenovanog američkog dužnosnika odgovornog za protu-terorističku borbu koji je rekao da je “sprečavanje regrutacije islamskih militanata, te sprečavanje njihovog slanja u Irak, jedan od glavnih prioriteta Washingtona”. Europske zemlje u potpunosti surađuju s nama – rekao je ovaj američki dužnosnik.

XS
SM
MD
LG