Linkovi

Mogu li sveučilišta zatvoriti vrata vojnim regruterima?


Američki Vrhovni sud pristao je razmotriti može li vlada uskratiti sredstva iz državnog proračuna sveučilištima koje zabranjuju vojnim regruterima rad u okviru tih obrazovnih institucija zbog Pentagonove zabrane homoseksualaca u oružanim snagama.

Suci Vrhovnog suda priopćili su da će razmotriti presudu saveznog prizivnog suda, koji je presudio da takva politika savezne vlade o uskraćivanju sredstava takvim školama predstavlja kršenje prava sveučilišta na slobodu govora. Ta je presuda blokirala nastojanja vlade da provede zakon iz 1994. u kojem se od sveučilišta koja primaju sredstva iz saveznog proračuna traži da svoja vrata otvore vojnim regruterima.

Administracija predsjednika Busha uložila je žalbu na presudu prizivnog suda, uz tvrdnju da regruterima mora biti omogućen pristup sveučilištima u doba rata. Administraciji se u ovom slučaju protivi koalicija pravnih fakulteta koji kažu da bi ih provođenje spornog zakona ih 1994. natjeralo da prekrše vlastite propise o zabrani diskriminacije.

XS
SM
MD
LG