Linkovi

Vrhovni sud o uporabi marihuane u medicinske svrhe (1/12/04) - 2004-11-30


Američki Vrhovni sud počeo je razmatrati zakonitost medicinske uporabe marihuane, pravno pitanje čije bi implikacije mogle biti znatno šire od nominalne tužbe.

Trenutno, jedanaest američkih saveznih država dozvoljava osobama oboljelim od kroničnih bolesti da puše marihunanu u svrhu ublažavanja bolova. Među tim je državama i Kalifornija, gdje Angel Raich uzgaja svoju vlastitu marihuanu kako bi se nosila s bolovima od tumora mozga i drugih bolesti. Ona se obratila novinarima sa stepenica ispred Vrhovnog suda.

"Da nije bilo kanabisa, ja danas ne bih ovdje stajala, niti bi se borila za svoja prava. Jako mi je važno da suci vrlo ozbiljno razmotre činjenice koje im budu izložene, jer, ukoliko odluče da ja imam pravo na život, onda ću ja moći provesti ostatak mog života s mojom obitelji. S druge strane, ukoliko odluče surpotno, za mene je to smrtna osuda."

Pravno pitanje koje se postavlja pred suce Vrhovnog suda jest jesu li savezni zakoni koji zabranjuju uzgoj i uporabu marijuane nadređeni zakonima pojedine savezne države koji to dozvoljavaju. Pristašama medicinske uporabe marihuane pridružuju se i neki konzervativci koji tvrde da savezna vlada ne bi smjela imati ovlast nadjačavanja zakona pojedine države.

Protivnici medicinske uporabe marihuane – uključujući i administraciju predsjednika Busha – osporavaju medicinske koristi ove droge i tvrde da bi ikakva legalizacija marihuane otežala borbu protiv droga na razini čitave zemlje. David Evans je osnivač skupine koja se naziva 'Koalicija za škole bez droga'. "Oni pokušavaju marihuani dati 'lijepo lice' pridjevajući joj medicinske značajke. Ja odlazim u škole, razgovaram s djecom, i stalno mi svi to k'o papagaji ponavljaju. Kažu: 'pa što je loše s marihuanom; ona je lijek. Zašto ju mi ne bismo mogli koristiti?'" - opisuje svoja iskustva David Evans.

Prije tri godine, Vrhovni sud je pristašama medicinske uporabe marihuane zadao težak udarac presudivši da medicinska uporaba ne izuzima marihuanu od saveznih zakona protiv droga. Očekuje se da će presudu u ovom slučaju Vrhovni sud donijeti negdje prije srpnja iduće godine.

XS
SM
MD
LG