Linkovi

Surogatne majke za homoseksualne parove


Približavanje dugog prazničkog vikenda odražava se i na naslovnicama amerilkih dnevnih listova. Osim obveznih analiza ponovne odgode potvrde imenovanja Johna Boltona za američkog veleposlanika u Ujedinjenim Narodima, upadljiva je prisutnost mnogo lakših tema ili barem onih koje trenutno nisu predmet akutnih kontroverzi.

Primjer potonjeg je članak u "New York Timesu" pod naslovom: 'Novo polje djelatnosti za surogatne majke – rađanje beba za homoseksualne parove.' Dok zakonodavci raspravljaju o eventualnom priznavanju prava na brak homoseksualnim parovima – u kojem smislu je 14 američkih saveznih država izmijenilo svoje ustave kako bi izričito spriječilo istospolne brakove -, stotine takvih parova nalazi razne načine za zasnivanje obitelji sa ili bez braka. Jedan od takvih načina pružaju surogatne majke, žene koje su spremne pružiti im potomstvo koje bi s njima bilo genetski povezano, čime se zaobilazi često pravno vrlo težak put za usvajanje djece s kojim su sučeljeni homoseksualni muškarci.

Premda se ne zna točan broj surogatnih majki koje surađuju s homoseksualnim parovima, njujorški list navodi da barem polovina od 60-tak agencija i pravnih firmi koje posreduju za surogatne majke prima – i čak poziva – homoseksualne parove. Surogatne majke, koje su uglavnom plaćene po 20 tisuća dolara plus svi medicinski troškovi, godišnje za svoje klijente rode oko tisuću beba. Ne zna se koliko od tih beba za očeve ima pripadnike homoseksualnih parova.

Lokalna njujorška tema, s humorističkim prizvukom, našla se na stranicama "Washington Posta". Javni toaleti u 'Velikoj jabuci', naći će se pod utjecajem spolnog 'ključa', piše "Post". Naime, nakon višegodišnjih ne jako glasnih, ali patničkih zahtjeva žena, one će dobiti više javnih zahoda. Do sada, muškarcima je dopao veći broj sanitarnih kapaciteta, ali, od sada, ženama će ići dvostruko više nego muškarcima: gradski oci tvrde da je cupkanje u redu za žene teže podnošljiva sramota nego za muškarce!

S naslovnice lista "USA Today" saznajemo da je broj pušačica u Americi pao na najnižu razinu u zadnjih tri desetljeća: manje od svake pete Amerikanke još puši. A, bostonski "Christian Science Monitor" upozorava ljubitelje filma koji će pogledati išta drugo osim Ratova zvijezda – osvete Sitha, da je "Najduži jard" Adama Sandlera prekratak za gotovo čitav jard, a da je crtano-animirani film "Madagaskar" izrazito 'retro' ugođaja.

XS
SM
MD
LG