Linkovi

Promjene u Vrhovnom sudu - jedno od najvažnijih unutrašnjepolitičkih pitanja u SAD


Obje glavne američke političke stranke, republikanska i demokratska, pripremaju se za mogućnost skorog otvaranja sudačkog mjesta u Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država. Jim Malone uvodi nas u, kako se očekuje, veliku političku bitku u Washingtonu.

Sastav devetočlanog Vrhovnog suda nije se mijenjao više od deset godina. No predsjedatelj suda, William Rehnquist, bori se s rakom štitnjače i nije bio u mogućnosti nazočiti sjednicama posljednjih nekoliko mjeseci. Njegova bolest potakla je pravne i političke stručnjake da predvide kako će uskoro doći do otvaranja jednog mjesta u sudu. Ukoliko se to dogodi predsjednik Bush će imenovati kandidata kojeg treba potvrditi Senat.

Međutim, bliža povijest pokazuje da oslobađanje mjesta u Vrhovnom sudu obično dovodi do velike političke bitke između republikanaca i demokrata. Demokrati su tijekom prvog Bushovog mandata blokirali nekoliko predsjednikovih kandidata za upražnjena mjesta u federalnim sudovima zato što su vjerovali da su previše konzervativni. Republikanci su se slično ponašali tijekom Clintonove administracije blokirajući imenovanja kandidata koji su, prema njihovom mišljenju, bili previše liberalni. Predsjednik Bush je, u međuvremenu, ponovno imenovao iste kandidate što je dovelo do novog zaoštravanja. Republikanci su, naime, zaprijetili da će promjeniti poslovnik ukoliko demokrati ne odustanu od blokiranja kandidata koje oni smatraju ekstremnima.

Politički i pravni stručnjaci predviđaju da će bitka oko nominacije za Vrhovni sud biti znatno intenzivnija nego prijepor oko imenovanja saveznih sudaca. Obje strane se pripremaju za takav slučaj.

Konzervativni komentator za pravna pitanja, Mark Levin, kaže da se previše sudaca, nakon preuzimanja dužnosti, provodi liberalne društvene poglede: "U sudu želite suca koji će biti objektivan i koji će donijeti presudu na temelju zakona. Ako netko želi iznositi svoje poglede na život ili želi nametati svoje društvene norme onda se treba nadmetati za dužnosti u izvršnoj vlasti. Tako se to radi u demokraciji."

Nan Aron radi za Savez za pravdu, liberalnu nevladinu organizaciju koja se usprotivila nekim Bushovim kandidatima za savezne sudove. Ona kaže da Vrhovni sud već naginje ka konzervativizmu po većini pitanja te da bi još jedan konzervativac u Sudu nagnuo najviše američko sudbeno tijelo previše u desno: "Toliko toga što u našem društvu uzimamo posve razumljivim, naša regulatorna struktura, koja štiti nas i okoliš, trenutno se nalazi pod prijetnjom. Ova administracija će pokušati imenovati suce koji će preokrenuti ono što uzmimamo kao gotovu činjenicu."

Politički i pravni stručnjaci kažu da nadolazeća bitka oko nominacije za Vrhovni sud reflektira duboku političku podijelu koja je bila vidljiva tijekom protekla dva izborna ciklusa.

Stephen Wemiel je profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta American u Washingtonu: "Ulozi su jako veliki. Na svim stranama političkog spektra ima previše biračkih skupina s previše interesa o tome u kojem se smjeru sud kreće. Ne vidim nikakav način da se izbjegne velika politička bitka."

Ukoliko predsjedatelj Vrhovnog suda William Rehnquist odstupi s dužnosti, predsjednik će moći unaprijediti jednog od postojećih članova suda ili će imenovati nekoga izvana. Ako se odluči za kandidata unutar suda onda će morati nominirati još jednog suca. Obojica kandidata trebaju dobiti potvrdu Senata.

XS
SM
MD
LG