Linkovi

Zastupnički dom već peti put izglasao ustavni amandman o zabrani paljenja državne zasteve


Dnevnik Washington Post piše da je Zastupnički dom – po peti put u posljednjih petnaestak godina – izglasao ustavni amandman koji zabranjuje paljenje državne zastave.

Ovo je pitanje jedna od najomiljenijih tema republikanaca na Capitol Hillu, od kako je 1989. godine Vrhovni sud zaštitio pravo građana koji žele na ovaj simboličan način iskazati svoje nezadovoljstvo s vladinom politikom. Vrhovni je sud presudio da se radi o pitanju koje je povezano s ustavno zaštićenom slobodom govora.

Da bi ustavni amandman zaista postao dio ustava, treba dobiti jednostavnu većinu u Zastupničkom domu, ali se nakon toga stvari kompliciraju. Za usvajanje je potrebna dvotrećinska većina u Senatu – gdje su dosadašnje zabrane paljenja zastave propadale - te ratifikacija u najmanje dvije trećine zakonodavnih tijela saveznih država.

Kako piše Washington Post izgleda da bi u ovom sazivu Senat mogao biti naklonjeniji ustavnoj zabrani paljenja državne zastave, zbog toga što noviji članovi više podržavaju ovu mjeru, za razliku od protivnika iz prošlosti koji su većinom otišli s političke scene.

******

Dnevnik New York Times piše o istrazi koje je provelo američko ratno zrakoplovstvo o vjerskoj klimi na Akademiji ratnog zrakoplovstva u Colorado Springsu. Istraga je pokrenuta jer je bilo pritužbi da je bilo incidenata u kojima se pitomcima nametalo kršćanstvo 'kao jedina istinska vjera'.

Istraga je zaključila da je takvih incidenata bilo – da su neki časnici i nastavnici zaista sporadično koristili svoj položaj da propagiraju kršćanstvo te da se nije na Akademiji dovoljno pozornosti posvećivalo potrebama pitomaca koji nisu kršćani. No, također je ustanovljeno da 'otvorene vjerske diskriminacije' nije bilo, već da je jedino riječ o neosjetljivosti prema razlikama.

Nabrojimo par incidenata: reklamiranje filma Pasija Mela Gibsona; jednom studentu ateistu nije bilo dopušteno da osnuje klub-studenata ateista. Kapelan Akademije je studente pozivao da 'prihvate Isusa Krista ili će inače gorjeti u paklu'. No, istražni tim ratnog zrakoplovstva je zaključio da ovakav način izražavanja u Pentekostalnoj crkvi – kojoj kapelan pripada – nije neuobičajen, piše New York Times.

Inače na Akademiji djeluje 19 klubova različitih vjerskih uvjerenja.

85 posto studenata su ili katolici ili protestanti, dva posto su ateisti, 1.5 posto židovi, 0.3 posto hindusi, 0.4 posto muslimani, dok je 9.3 posto studenata Akademije ratnog zrakoplovstva svoje vjersko opredjeljenje opisalo kao 'ostali'.

XS
SM
MD
LG