Linkovi

Pjongjang traži da Amerika iskaže 'više poštivanja'


Americka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da vlada u Pjongjangu ne želi obnovu multilateralnih pregovora o ovoj temi zbog toga što ne se želi ponovno podvrgnuti medunarodnom pritisku.

Vlada Sjeverne Koreje je nedavno obavijestila svjetsku javnost da ce se vratiti za pregovaracki stol jedino ako se 'Sjedinjene Države pocnu prema njoj ponašati s više poštivanja'. Državna tajnica Rice odbacila je ovu izjavu sjevernokorejskog celnika Kim Jong Ila, kao 'najnoviji u nizu praznih izlika'. Prema šefici americke diplomacije, Sjeverna Koreja izbjegava izravnu – i neizbježnu - konfrontaciju u vezi njezina nuklearnog programa.

"Razlog zbog cega oni ne žele sjesti za pregovaracki stol s predstavnicima šest zemalja leži u sljedecem: Sjeverna Koreja se ne želi suociti s Kinom, Rusijom, Japanom, Južnom Korejom i Sjedinjenim Državama – zemljama koje joj zajedno, istim glasom, porucuju da je vrijeme da ukine vlastiti nuklearni program. Zbog toga Sjeverna Koreja ne želi da se multilateralni pregovori obnove" - izjavila je gospoda Rice.

Govoreci za mrežu Fox News iz Jeruzalema, gdje se upravo susrela s izraelskim i palestinskim celnicima, gospoda Rice je nastojala opravdati oštar rjecnik Washingtona u odnosima sa režimom u Sjevernoj Koreji. Novinar ju je upitao da li je možda njezina izjava – u kojoj je Sjevernu Koreju nazvala 'tiranskim režimom' – nagnala Kim Jong Ila da traži od Washingtona 'više poštovanja'.

"Bit stvari je u tome što su susjedi Sjeverne Koreje, a i medunarodna zajednica, rekli toj zemlji da ce zaraditi poštovanje – jedino odricanjem od nuklearnog oružja. I povratkom na multilateralne pregovore. Ta strateška odluka je jedini nacin da Sjeverna Koreja zadobije poštivanje, te dobije vanjsku pomoc za rješavanje grozne ekonomske situacije…" - odgovorila je celnica americke diplomacije.

Državno je tajništvo nedavno objavilo da je Pjongjang spreman da se vrati pregovorima, no da datum za to još nije objavljen. Državna tajnica Rice je rekla da su Sjedinjene Države spremne poslušati svaku odluku sjevernokorejskog režima.

Jedan visoki dužnosnik Južne Koreje, koji se prošli tjedan susreo s celnikom Sjeverne Koreje, izjavio je da je Kim Jong Il izrazio volju da se vec u srpnju obnove multi-lateralni pregovori. No, rekao je sjevernokorejski celnik, Pjongjang želi da Sjedinjene Države iskažu poštivanje prema Sjevernoj Koreji 'kao partneru' u pregovorima.

XS
SM
MD
LG