Linkovi

Rice: Sjeverna Koreja produbljuje svoju izolaciju (11/2/05) - 2005-02-11


Sjedinjene Države i druge zemlje izražavaju ozbiljnu zabrinutost glede objave Sjeverne Koreje da posjeduje nuklearno oružje i da će se, na neodređeno vrijeme, povući iz pregovora o razoružanju.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice je izjavila da će Pjongjang samo produbiti svoju izolaciju od ostatka svijeta, ukoliko nastavi s razvojem nuklearnog oružja.

Drugi sudionici u šestostranim razgovorima – Kina, Japan, Južna Koreja i Rusija – su izrazile nadu da će se Sjeverna Koreja vratiti za pregovarački stol. Prvi čovjek Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana pozvao je Pjongjang da preispita svoju odluku, dok je britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw zauzeo još oštriji stav, rekavši da će Sjeverna Koreja učiniti ozbiljnu pogrešku, ukoliko nastavi ovim putem.

Pjongjang je rano jučer objavio da namjerava zadržati nuklearno oružje kao sredstvo za odvraćanje.

Dužnosnici Sjeverne Koreje već su prije nagovještavali mogućnost da Pjongjang posjeduje takvo oružje, međutim, ovo je prva službena potvrda.

Bijela kuća je priopćila da je i dalje predana diplomatskom rješenju ovog pitanja. Ministar obrane Donald Rumsfeld – koji se nalazi u Nici na sastanku NATO saveza – je izjavio da su ove tvrdnje Sjeverne Koreje zabrinjavajuće, zbog čelništva u toj zemlji i ranijih slučajeva proliferacije. Ministar Rumsfeld je dodao, međutim, da nužno ne vjeruje u tvrdnju Pjongjanga da već posjeduje nuklearno oružje.

Ipak i bez uporabe navodnog nuklearnog oružja, Sjeverna Koreja – po riječima Donalda Rumsfelda – predstavlja prijetnju jer je već u prošlosti pokazala spremnost da širi opasne tehnologije, unatoč međunarodnih propisa koji to zabranjuju.

XS
SM
MD
LG