Linkovi

Kršenje ljudskih prava u Sjevernoj Koreji (15/12/04) - 2004-12-15


Ovoga mjeseca prije 56 godina, Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je Opću deklaraciju o ljudskim pravima. Međutim, diljem svijeta, stotinama milijuna ljudi diljem svijeta još se uvijek uskraćuju osnovna ljudska prava. Među njima je i narod Koreje. Komunistički režim u Sjevernoj Koreji već dugo je jedan od najgorih kršitelja ljudskih prava u svijetu.

Prebjezi i izbjeglice javljaju da sjevernokorejski režim pogubljuje političke zatvorenike, da trudnice u zatvorima tjera na pobačaj, te da u drugim slučajevima ubija tek rođenu djecu zatvorenica. Također postoje izvješća da sjevernokorejski režim vrši znanstvene eksperimente na političkim zatvorenicima.

Odbor Ujedinjenih naroda za ljudska prava osudio je sjevernokorejski režim zbog "sustavnog, raširenog i ozbiljnog kršenja ljudskih prava," koje uključuje mučenje, proizvoljno zatvaranje, pogubljivanje političkih zatvorenika i prošireno korištenje prisilnog rada.

Jedan od aspekata sjevernokorejskog kršenja ljudskih prava, koji je posebno za osudu, je uskraćivanje vjerskih sloboda. Američki veleposlanik za pitanja međunarodnih vjerskih sloboda John Hanford izjavio je da "u Sjevernoj Koreji vjerska sloboda jednostavno ne postoji".

"Sjeverna Koreja je zemlja koja ima najveći broj vjerskih zatvorenika u svijetu, u kojoj vlasti muče i zatvaraju ljude, ili ih izgladnjuju na smrt," kazao je veleposlanik Hanford.

Sjevernokorejsko komunističko čelništvo oštro se obračunava sa svakom opozicijom. Prema najnovijem izvještaju američkog Državnog tajništva o međunarodnim vjerskim slobodama, to uključuje i "one koji prakticiraju vjeru na način koji režimu nije prihvatljiv". Zbog striktne kontrole protoka informacija od strane sjevernokorejskog režima, teško je utvrditi što se zapravo događa u toj zemlji. Međutim, strane vjerske i humanitarne organizacije u više su navrata izvijestile da vlasti premlaćuju, zatvaraju, muče i ubijaju pripadnike tajnih kršćanskih crkvi. Zbog takvih izvještaja, američki državni tajnik Colin Powell svrstao je, na temelju Zakona o međunarodnim vjerskim slobodama, Sjevernu Koreju među zemlje koje izazivaju posebnu zabrinutost.

Sjedinjene Države bore se za ljudska prava, rekao je državni tajnik Powell, dodajući: "Ta borba će se nastaviti sve dok tiranski režim nastavi kršiti slobode građana."

XS
SM
MD
LG