Linkovi

Konferencija o neproliferaciji - bez rezultata?


Konferencija Ujedinjenih naroda o sprijecavanju širenja nuklearnog oružja u New Yorku ulazi u svoju završnicu, no izgledi da ce dati konkretne rezultate sve su slabiji. Delegati vode utrku s vremenom kako bi postigli sporazum prije završetka konferencije u petak.

Konferencija, na kojoj 188 zemalja potpisnica preispituje Sporazum o neširenju nuklearnog oružja, ulazi u posljednja 72 sata, a delegate još uvijek dijele duboka neslaganja. Sudionicima konferencije, koja ce ukupno trajati mjesec dana, trebala su prva tri tjedna da dogovore dnevni red. A sada, kako se bliži kraj konferencije, delegati i promatraci vec pocinju upirati prst jedni u druge tražeci krivce za ishod konferencije koji ce mnogi ocijeniti kao neuspjeh.

lžirski veleposlanik i glavni delegat Abdallah Baali, koji je predsjedao prošlom konferencijom 2000, kaže da nema mnogo nade da ce neki sporazum biti postignut. "Kako se cini, postoje duboka neslaganja medu delegacijama, tako da bi bilo vrlo teško u u ovako kratkom vremenu postici sporazum," kazao je Baali.

Obracajuci se novinarima, glavni kanadski delegat Paul Meyer izjavio je da se neke potpisnice sporazuma ponašaju prilicno indeferentno, iako postoji mogucnost da konferencija nece uspjeti. "Posljednjih pet godina pokazalo je da integritet ovog sporazuma izložen žestokim napadima. Ukoliko želimo da on i dalje bude važan i da zadrži svoj autoritet, morat cemo ga i sami poceti shvacati ozbiljno. Morat cemo nadici apatiju koja je do sada karakterizirala stavove mnogih zemalja potpisnica i morat cemo poceti poduzimati mjere da bi se situacija popravila," rekao je Meyer.

Kanadskom delegatu se na tiskovnoj konferenciji pridružio se bivši americki ministar obrane u doba rata u Vijetnamu Robert McNamarra. 88-godišnji McNamarra, jedan od glavnih zagovornika pokreta razoružavanja, predvidio je da konferencija nece uspjeti, jer ima malo izgleda da ce se sprijeciti širenje nuklearnog oružja na zemlje kao štosu Iran i Sjeverna Koreja. "Cilj ove konferencije trebao bi biti ojacati poštivanje sporazuma o neproliferaciji, te osigurati da Sjeverna Koreja i Iran ne postanu nuklearne sile. Vjerujem da je vrlo vjerojatno, dapace da je sigurno, da konferencija nece ostvariti te ciljeve," rekao je.

McNamarra je kazao da ce se, ukoliko se Sjevernoj Koreji i Iranu dozvoli da nabave nuklearno oružje, i druge zemlje povesti za njihovim primjerom. Kao primjere zemalja koje bi mogle poželjeti nuklearno oružje naveo je Japan, Južnu Koreju, Tajvan, Egipat, Saudijsku Arabiju i Siriju.

Bivši americki diplomat i pregovarac Thomas Graham upozorio je da ce, ukoliko se nuklearno oružje proširi, postojati šansa da svaki sukob postane nuklearni sukob. U tom slucaju ce, dodao je, biti nemoguce sprijeciti teroriste da se dokopaju nuklearnog oružja. "Moramo se suociti s cinjenicom da nuklearna proliferacija i danas u 21. stoljecu predstavlja jednu od najvecih prijetnji svjetskoj sigurnosti," kazao je Graham.

Sporazumom o neproliferaciji pet nuklearnih sila obvezalo se da ce se razoružati, a ostale potpisnice – da nece pokušati nabaviti nuklearno oružje.

XS
SM
MD
LG