Linkovi

Vjera u Sjevernoj Koreji (25/9/04) - 2004-09-24


Američko Državno tajništvo objavilo je najnoviji Izvještaj o vjerskoj slobodi u svijetu. Državni tajnik Colin Powell izjavio je da taj izvještaj jasno pokazuje da u svijetu još uvijek ima previše ljudi kojima se uskraćuje osnovno pravo na vjersku slobodu:

"Neki pate pod totalitarnim režimima, drugi pod vladama koje namjerno progone, odnosno, ne štite vjerske manjine od diskriminacije i nasilja. Privlačeći pažnju na ovo pitanje, ovaj izvještaj pokazuje da Amerika podržava sve one koji žele slijediti svoju savjest bez progona."

U izvještaju se spominje osam zemalja, koje posebno zabrinjavaju zbog uskraćivanja vjerske slobode. To su Burma, Kina, Eritreja, Iran, Sjeverna Koreja, Saudijska Arabija, Sudan i Vijetnam. John Hanford, američki veleposlanik za međunarodnu vjersku slobodu, kaže da u Sjevernoj Koreji vjerska sloboda jednostavno ne postoji:

"Sjeverna Koreja je zemlja koja ima možda najveći broj vjerskih zatvorenika na svijetu, u kojoj vlasti muče, zatvaraju i izgladnjuju ljude na smrt."

Sjevernokorejsko komunističko čelništvo oštro se obračunava sa svakom oporbom. U izvještaju Državnog tajništva kaže se da se to odnosi i na one čiju vjersku praksu režim smatra neprihvatljivom. S obzirom da se sjevernokorejski režim uvelike zatvorio pred svijetom, teško je dokumentirati što se zapravo događa u toj zemlji. No, vanjske vjerske i humanitarne organizacije u više su navrata izvijestile da vlasti premlaćuju, zatvaraju, muče i ubijaju pripadnike tajnih kršćanskih crkava.

Prema izvještaju State Departmenta, sjevernokorejski režim je u proteklih nekoliko godina pojačao represiju nad vjerskim zajednicama, koje nisu službeno odobrene, a pogotovo nad osobama koje propovijedaju ili održavaju veze s inozemnim evangeličkim skupinama. Oni koji su zatvoreni zbog njihovih uvjerenja žive u teškim uvjetima u sjevernokorejskim logorima za prisilni rad, u kojima su sanitarni uvjeti loši, a zatvorenici često umiru od bolesti ili gladi.

U Sjevernoj Koreji, kao i drugdje u svijetu, Sjedinjene Države predane su istupanju protiv proganjanja vjernika. Kao što je rekao državni tajnik Colin Powell, braniti sveto tlo ljudske savjesti prirodna je zapovijed cijelom čovječanstvu, koju će Amerika uvijek slušati.

XS
SM
MD
LG