Linkovi

Del Ponte: 'Hrvatska u prvoj polovici ove godine nije bila niti proaktivna, a niti usredotočena'


U danasnjem istupu glavne tuziteljice i predsjednika haskog tribunala na Vijecu sigurnosti Ujedinjenih naroda nije bilo nikakvih iznenadjenja i njihove poruka, sto se Hrvatske tice, glasi: "Hrvatska još ne surađuje u potpunosti s Haškim sudom". Carla del Ponte je procijenila da će biti potrebno još nekoliko mjeseci kako bi se utvrdilo da li hrvatske vlasti čine sve što mogu kako bi uhitile Antu Gotovinu i prebacile ga u den Haag.

Carla del Ponte je rekla da u prvoj polovici ove godine napori hrvatskih vlasti nisu bili "ni proaktivni, niti usredotočeni". Spomula je nekoliko incidenata gdje se manipuliralo osjetljivim informacijama kako bi se opstruirala istraga protiv Gotovine i njegove zastitinicke mreže.

Po njezinim riječima, također je provođena i kampanja u medijima, ponekad temeljena na povjerljivim dokumentima koji su 'procurili" u medije, čiji je cilj bila diskreditacija suda ili njegovih suradnika u Zagrebu. "To ukazuje da Gotovina još može računati na aktivnu mrežu pomoći, uključujući unutar državnih institucija" - rekla je del Ponte.

Sto se tice hrvatskog Akcijskog plana glavna tuziteljica je procijenila da bi daljnji ozbiljni napredak u provedbi plana trebao dovesti do Gotovine: "No, još će nekoliko mjeseci trebati da bi se odredilo čine li hrvatske vlasti ovaj put sve što mogu da uhite i izruče Gotovinu". "Dok Gotovina ne bude u Den Haagu ili dok Hrvatska ne osigura precizne informacije o boravištu ovoga bjegunca nemoguće je, međutim, reći da Hrvatska u potpunosti surađuje s haskim tribunalom" - rekla je Carla del Ponte.

Tužiteljica je obavijestila Vijece sigurnosti da ce povući prijedlog o prepuštanju domaćem pravosuđu suđenja slucaj "vukovarske trojke". Budući da je slučaj krajnje osjetljiv, odluka da se prebaci dovela bi do otpora i u Hrvatskoj i u Srbiji i Crnoj Gori koje su dolazile u obzir za prebacivanje, te je zaključila da je najbolje da se trojci sudi u den Haagu.

Predsjednik suda Meron je ponovio kako Haaški sud neće ispuniti svoju povijesnu misiju i "neće zatvoriti svoja vrata dok Karadžić, Mladić i Gotovina ne budu uhićeni, dovedeni u den Haag i suđeni pred sudom".

Carla del Ponte je posebno govorila o Srebrenici pozivajuci medjunarodnu zajednicu da sada uhiti Radovana Karadzica i Ratka Mladica, koje optuzuje za genocid u Srebrenici te naglasivsi da ona nece sudjelovati, u znak prosvjeda sto do njihovog uhicenja jos nije doslo, na komemoraciji zrtvama masakra 11.srpnja. Carla del Ponte se, inace, treba u srijedu sastati u washingtonu s americkom drzavnom tajnicom condoleezzom Rice.

XS
SM
MD
LG