Linkovi

Del Ponte: 'Hrvatskoj potrebno još nekoliko mjeseci, kako bi se demontirala mreža potpore Gotovini'


Carla del Ponte u utorak šalje izvještaj o suradnji Hrvatske. Izgleda da zelenog svjetla početku pregovora još nema.

Još nema zelenog svjetla za Hrvatsku. Prije dva sata završen je telefonski razgovor glavne tužiteljice Carle del Ponte s ministrom vanjskih poslova predsjedavajućeg Luxembourga Jeanom Asselbornom. Potvrđeno je da će tužiteljica svoj novi izvještaj o stupnju hrvatske suradnje poslati predsjedavajućoj zemlji u utorak, sutra, i potom će uslijediti standardna procedura.

Po tom postupku, izvještaj ide u države – članice, dakle na svih 25 adresa, a potom slijedi odluka o mogućim promjenama ali tek ukoliko su sve članice suglasne. Očekuje se da će se ovim slučajem pozabaviti idućeg tjedna minisitri vanjskih poslova, istina marginalno jer su na dnevnom redu bitnije teme postreferendumske Unijine krize i oblikovanja srednjoročnog proračuna, obje u sklopu priprema terena za sve bliži lipanjski summit Unije.

Izvori iz luxembourškog Predsjedništva potvrdili su da Hrvatska od tužiteljice danas nije dobila prolaznu ocjenu, dakle da suradnja nije potpuna i da se – uz konstataciju ohrabrujućih, obećavajućih elemenata – pravi pomaci tek očekuju.

Tužiteljičino je mišljenje otprilike u okvirima njezina dva zadnja istupa, prvog pred OSSE-ovim Vijećem u Beču i potom stava izrečenog kroz nacrt izvještaja koji je, naravno ne slučajno, procurio u hrvatske medije.

Ukoliko se Unijine članice slože s nalazom iz Haaga sve je izvjesniji start pregovora na jesen, možda u rujnu ili listipadu a to korespondira s procjenom Carle del Ponte da je Hrvatskoj do pune suradnje potrebno još nekoliko mjeseci rada na demontaži mreže bjegunčeve potpore.

Većina država – članica Unije, kao i predstavnici Vijeća i Komisije u ad hoc skupini za vrednovanje odnosa Zagreba s Haagom naglasili su da će se u odluci da li počinjati pregovore prvenstveno oslanjati na ono što misli glavna tužiteljica.

XS
SM
MD
LG