Linkovi

Del Ponte danas podnosi izvještaj Vijeću sigurnosti


Glavna tužiteljica Haškog tribunala, Carla del Ponte i predsjednik Međunarodnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, Theodor Meron, danas podnose Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda redovito izvješće o radu suda, ali i o suradnji pojednih zemalja s tribunalom. Za razliku od prošlog izvješća ovo ne bi trebalo imati nikakvih tajni.

"Ukoliko hrvatske vlasti poka‍žu neophodnu odlučnost - ili bi Gotovina trebao biti doveden u hašku sudnicu ili bi hrvatske vlasti trebale osigurati sve podrobne informacije koje bi dovele do njegovog uhićenja. Sve dok se to ne dogodi suradnja Republike Hrvatske s haškim tribunalom ne mo‍že biti ocijenjena kao potpuna" - ovo je izvadak iz pisma koje je glavna haška tuž‍iteljica Carla del Ponte uputila Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda pred njezin dolazak u New York.

Ona u tom pismu, također, ističe, da je Vlada Republike Hrvatske sada dala nova obećanja te da je napravljen i akcijski plan. "Ovaj plan ima potencijal da nanese te‍žak udarac mrež‍i koja poma‍že generala Gotovinu i osigura podrobne obavještajne podatke o bjegunčevim skrovištima. Ovo mož‍e biti početak ozbiljne operacije, ali ona se ne mo‍e poduzeti odmah, jer su potrebna tri do četiri mjeseca da se akcija razvije" - stoji u pismu Carle del Ponte Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

No, gospođa del Ponte, isto tako, izra‍ava sumnju da kod hrvatskih vlasti postoji istinska volja da se general Gotovina uhiti, te ističe nekoliko incidenata u kojima se, kako je navela, manipuliralo s osjetljivim informacijama, čime je opstruirana istraga protiv Gotovine i mrež‍e ljudi koji ga štite.

Tu‍žiteljica je ukazala i na medijske kampanje koje su ponekad bile temeljene na nekoj povjerljivoj dokumentaciji koja je "procurila" do novinara, da bi se raznim interpretacijama sudskih dokumenata pokušao deskreditirati haški tribunal ili tribunalovi suradnici u Zagrebu. "To ukazuje da je mrež‍a pristaša generala Gotovine unutar vladinih insitucija ostala i dalje očuvana i aktivna te da nije poduzet odlučan korak protiv nje" - navodi u svom pismu Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda glavna tuž‍iteljica haškog tribunala Carla del Ponte.

Što se tiče Srbije i Crne Gore. i del Ponte i Meron ističu da je napravljen znatan napredak i da je u posljednja četiri mjeseca vlada u Beogradu napravila više nego prethodne vlade za 10 godina. Naravno, tu se misli na izručenje 12 optuženika za ratne zločine, ali za den Haag ostaje i dalje velika prepreka, sto se Srbije tiče, a zove se - Ratko Mladić. I tu nema tajni - Mladić se krije u Srbiji, proteklih godina imao je apsolutnu potporu vrha srbijanske vojske, ali sada se doslo do zida i gotovo svi očekuju njegovo brzo uhićenje ili predaju. Navodno, kako se priča u diplomatskim krugovima, jedino još ostalo da beogradska vlada pronadje novac za Mladićevu obitelj dok je on u zatvoru. I tu nema velikih tajni, jer je tako bilo i s posljednih 12 izručenih iz Beograda. Za BiH se naglasava dobra suradnja s Federacijom BiH, dok se s vlastima Republike Srpske ne moze surađivati, jer oni kriju dokumentaciju, kao na primjer kompletan ratni arhiv vojske bosanskih Srba, a naravno uvijek ostaje i pitanje uhićenja Radovana Karadžića. Sve dok se ti uvjeti na ispune Banja Luka nema sto tražiti u normalizaciji odnosa s međunarodnom zajednicom, kao što nema ni Beograd dok se Ratko Mladić ne nađe u zatvoru - stav je glavne tužiteljice i predsjednika Haškog tribunala.

XS
SM
MD
LG