Linkovi

Premijer Sanader i dalje optimist


Nakon što je na Internet stranicama Ujedinjenih naroda objavljeno najnovije izvješće predsjednika Haškog suda Theodora Merona u kojem stoji da je suradnja Hrvatske s tim sudom nepromijenjena, odnosno, da suradnja Hrvatske s Haagom još nije potpuna jer Gotovina još nije u Haagu, reakcija hrvatskog premijera Ive Sanadera na to izvješće i dalje je optimistična. Naime, Meron i Del Ponte svoje će izvješće Vijeću sigurnosti podnijeti u ponedjeljak, 13.og ovog mjeseca i Sanader se nada da će u narednih par dana, ono što je objavljeno na Internet stranicama UN-a, biti promijenjeno u korist Hrvatske.

«To je vrijedilo – ovo što ste pitali – do prošlog tjedna, to je izvješće koje svi znamo i koje je bilo gotovo prije nego što je ona došla u Zagreb, pa je i objavljeno djelomice u našim medijima. Međutim, nakon razgovora, bili su i svjedoci ovdje, mislim da je gospođa del Ponte uvjerena da Hrvatska u potpunosti surađuje».

Međutim, glavna haška tužiteljica niti prošlog tjedna, nakon razgovora s premijerom Sanaderom u Zagrebu nije izjavila da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom. Podsjetimo, izjavila je da je početak provedbe vladinog akcijskog plana u lociranju generala Gotovine i otkrivanju mreže njegovih pomagača ohrabrujući, da Hrvatska u potpunosti surađuje oko osiguranja svjedoka za haške procese i osiguranja dokumenata, ali da sve dotle dok Gotovina ne bude u Haagu i dok je vlada u Zagrebu ne uvjeri da čini sve što je u njenoj moći da ga locira, suradnju Hrvatske s Haškim sudom neće moći nazvati potpunom.

XS
SM
MD
LG