Linkovi

'Hrvatska suradnja s Tribunalom ne može biti ocijenjena kao potpuna'


"Ukoliko hrvatske vlasti pokažu neophodnu odlučnost - ili bi Gotovina trebao biti doveden u hašku sudnicu ili bi hrvatske vlasti trebale osigurati sve podrobne informacije koje bi dovele do njegovog uhićenja. Sve dok se to ne dogodi suradnja Republike Hrvatske s haškim Tribunalom ne može biti ocijenjena kao potpuna" - ovo je izvadak iz pisma koje je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte uputila Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda pred njezin dolazak u New York idućeg ponedjeljka, 13. lipnja.

Tužiteljica u tom pismu, takodjer, ističe, da je vlada Republike Hrvatske sada dala nova obećanja, a akcijski plan "ima potencijal da nanese težak udarac mreži koja pomaže generala Gotovinu i osigura podrobne obavještajne podatke o bjegunčevim skrovištima". "Ovo može biti početak ozbiljne operacije, ali ona se ne može poduzeti odmah, jer su potrebna tri do četiri mjeseca da se akcija razvije" - stoji u pismu Carle del Ponte Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

No, gospođa del Ponte, isto tako, izražava sumnju da kod hrvatskih vlasti postoji istinska volja da se general Gotovina uhiti te ističe nekoliko incidenata u kojima se, kako je navela, manipuliralo s osjetljivim informacijama, čime je opstruirana istraga protiv Gotovine i mreže ljudi koji ga štite.

Tužiteljica je ukazala i na kampanju u hrvatskim medijima koja je ponekad bila temeljena na povjerljivoj dokumentaciji koja je "procurila" do novinara, da bi se raznim interpretacijama sudskih dokumenata pokušao deskreditirati haaški Tribunal ili tribunalovi suradnici u Zagrebu.

"To ukazuje da je mreža pristaša generala Gotovine unutar vladinih insitucija ostala i dalje očuvana i aktivna te da nije poduzet odlučan korak protiv nje" - navodi u svom pismu Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda glavna tužiteljica haškog tribunala Carla del Ponte.

XS
SM
MD
LG