Linkovi

Europska unija: 'Hrvatska je postigla napredak, no on je još uvijek nedovoljan'


Ministarski je zaključak potvrdio stav ad hoc skupine za Hrvatsku: Zagreb je napredovao no još uvijek nedovoljno za otvaranje pregovora.

Napredak je vidljiv ali još nije vrijeme otvaranju pregovora - zaključili su ministri vanjskih poslova EU na temu suradnje Zagreba s Haagom. U zaključcima se podsjeća na odluku Vijeća kojom je Hrvatska, kao kandidatska zemlja, trebala otpočeti pristupne pregovore s Unijom čim se dostigne koncenzus, odnosno slože se sve države – članice, da Hrvatska u potpunosti surađuje s kaznenim sudom.

Većina članica je dala do znanja da će se prvenstveno oslanjati na mišljenje glavne tužiteljice.

Zadnje pismo Carle del Ponte kao i njezin izvještaj, jednak i za EU i za Vijeće sigurnosti UN-a, ustvrdili su napredak, no za potpun uspjeh potrebno je još nekoliko mjeseci rada - konstatirala je glavna tužiteljica.

Ministri su već na sastanku ad hoc skupine u nedjelju predvečer signalizirali nastavak cijelog posla na srpanjskom okupljanju, što su u ponedjeljak potvrdili. Iduće razmatranje je li ili nije dostignuta kritična masa suradnje nužna za sazivanje svečanog čina međuvladine konferencije s otvaranjem pregovora zakazana je na sastanku Ministarskog vijeća 18. srpnja.

"Vijeće je sa zadovoljstvom primilo k znanju novi element" - kaže se u zaključcima osvrćući se na sadržaj izvješća glavne tužiteljice, te ono stiga "ohrabruje Hrvatsku da nastavi pojačavanjem napora na tom putu".

Uzgred, budući da su u očima javnosti ipak povezana pitanja Hrvatske - kandidata pod upitnikom, nastavka procesa proširenja, sudbine ustavnog sporazuma i sadržaja srednjoročnog proračuna (iako se svi zaista trse dokazati suprotno) ministri su za summit lidera predložili obavezujuću im a kandidatima smirujuću poruku da se proširenje nastavlja.

XS
SM
MD
LG