Linkovi

Washington 'nije zabrinut' zbog ruskih nuklearnih planova (18/11/04) - 2004-11-18


Američka vlada priopćila je da nije zabrinuta zbog najave Rusije da razvija novu nuklearnu raketu. Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da se nova raketa razvija u okviru moderniziranje ruskih oružanih snaga.

Američki dužnosnici ne izražavaju iznenađenje, niti zabrinutost zbog odluke predsjednika Putina da krene u razvoj nove nuklearne rakete. Glasnogovornik State Departmenta Adam Ereli izjavio je da su ruski planovi u skladu u Moskovskim sporazumom, kojim se predviđa uzajamno smanjenje arsenala strateškog ofenzivnog oružja.

"Stoga ruske aktivnosti na održavanju i modernizaciji ruskog nuklearnog oružja ne smatramo prijetećima. Ono što Kremlj radi potpuno je u skladu s našim uzajamnim obvezama iz Moskovskog sporazuma," rekao je Ereli.

Dužnosnici Pentagona također kažu da ih rusko priopćenje ne brine, te da žele vidjeti kakvo će oružje Rusi razviti. Ruski predsjednik Putin rekao je na sastanku s visokim vojnim časnicima da Rusija ne može ignorirati međunarodne terorističke prijetnje, ili potrebu da razvije nova sredstva obrane.

"Nastavit ćemo graditi naše oružane snage i njihove nuklearne komponente," rekao je ruski čelnik, dodajući da bi novo oružje trebalo biti spremno za uporabu za nekoliko godina. Također je istaknuo da nove rakete neće biti slične postojećim raketama koje koriste druge nuklearne sile. Kako je javljeno, Rusija također razvija novu generaciju teških nuklearnih raketa, koje bi mogle ponijeti i do deset bojevih glava.

XS
SM
MD
LG