Linkovi

NATO savez obećao dodatnu vojnu i političku pomoć Ukrajini


Ministri vanjskih poslova clanica NATO saveza su na summitu u Vilniusu, u Litvi, najavili dodatnu politicku i vojnu pomoc pro-zapadnoj vladi Ukrajine. Jedan od glavnih ciljeva nove ukrajinske vlade, koja je stupila na dužnost krajem prošle godine, je clanstvo u NATO savez. Inace, ministarski sastanak u Vilniusu prvi je sastanak NATO saveza na teritoriju države koja je bila dio Sovjetskog saveza.

NATO savez i Rusija potpisali su sporazum o vojnoj suradnji, takodjer na summitu ministara u Vilniusu. Ugovor je potpisao ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov. Sporazum ce olakšati organiziranje zajednickih vojnih vježbi i zajednicku vojnu obuku te olakšati transport vojnih snaga preko stranog teritorija koji dijeli države clanice NATO saveza. Primjerice, olakšat ce se opskrba NATO snaga u Afganistanu. Glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer nazvao je potpisani sporazum “jednim od kamena temeljaca u odnosima NATO-a i Rusije.”

Americka državna tajnica najavila je da ce Washington sljedece godine raditi na tome da se u Belarusu održe slobodni i pošteni izbori. Gospoda Rice nazvala je Belarus “posljednjom istinskom diktaturom u Europi”. Americka državna tajncia danas se u Vilniusu susrela s disidentima iz Belarusa, koji su najavili masovne prosvjede u njihovoj domovini, poput onih u Ukrajini i Gruziji, koji su doveli do zbacivanja tamošnjih tvrdolinijaških vlada.

XS
SM
MD
LG