Linkovi

Summit u Bratislavi - delikatan trenutak u američko-ruskim odnosima (24/2/05) - 2005-02-24


Predsjednik Bush stigao je u Slovačku gdje će danas voditi razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Iz Bratislave, posljednje postaje američkog predsjednika na putu po Europi, javlja Paula Wolfson.

Pred predsjednikom je Bushom delikatni zadatak – treba učvrstiti odnose s ruskim čelnikom ali istovremeno upozoriti ga da mora poštovati ljudska prava. Postoji zabrinutost da Rusija nazaduje na tom području.

Obraćajući se novinarima prekjučer u Bruxellesu, američki je predsjednik rekao da s nestrpljenjem očekuje privatne razgovore s ruskim čelnikom: "S predsjednikom Putinom imam dobre osobne odnose i to je važno. A važno je stoga jer omogućava meni i mojoj zemlji da podsjetimo predsjednika Putina kako se demokracija temelji na vladavini zakona, poštovanju ljudskih prava i ljudskog digniteta, te na slobodi tiska."

O situaciji u Rusiji razgovaralo se tijekom susreta američkog predsjednika s europskim čelnicima u Bruxellesu. Predsjednik Bush je izjavio kako i baltičke zemlje izražavaju dvojbu glede ruskih namjera: "S nestrpljenjem očekujem da predsjedniku Putinu prenesem njihovu poruku o tome kako je vrlo važno da objasni zašto je donio određene odluke kad ih je donio, te da mora poštovati svoje susjede."

Uoči summita u Bratislavi savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley je izjavio kako će svijet promatrati summit kako bi vidio hoće li Vladimir Putin ispuniti svoja obećanja o demokraciji. Međutim, nastavio je gospodin Hadley, ruska je demokracija i dalje – citiramo – "djelo u nastajanju". Dodao je da se nada kako će Moskva shvatiti da u 21. stoljeću snažna Rusija mora biti i demokratska Rusija.

Uoči današnjeg summita u u glavnom gradu Slovačke uvedene su oštre mjere sigurnosti, s tisućama policajaca na ulicama. Oklopna vozila i snage sigurnosti patroliraju ulicama, što se smatra sigurnosnom mjerom bez presedana u povijesti Slovačke.

XS
SM
MD
LG