Linkovi

Naoružani Wagner konvoj krenuo prema Moskvi


ROSTOV WAGNER
ROSTOV WAGNER

Vlasnik privatne vojne grupe Wagner, Jevgenij Prigožin, rekao je rano u subotu da su njegove snage preuzele kontrolu nad štabom ruske vojske u južnom ruskom Rostovu na Donu i da njegove snage kontrolišu gradske vojne lokacije.

"Mi smo unutar štaba (vojske), sada je 7:30 (04:30 GMT). Vojne lokacije u Rostovu, uključujući aerodrom, su pod kontrolom", rekao je Prigožin u video snimku na Telegramu.

Ranije u subotu, Prigožin i njegovi borci prešli su iz Ukrajine u Rusiju i ušli u grad Rostov ne suočavajući se sa otporom graničara. Prigožin je rekao da su njegovi ljudi spremni da idu "do kraja" protiv ruske vojske i da će uništiti svakoga ko im stane na put.

Zvaničnici Rostova zamolili su stanovnike da ostanu kod kuće i ne putuju u centar grada.

Ruta od Rostova na Donu do Moskve. Oko 14 sati autom. (Google mape)
Ruta od Rostova na Donu do Moskve. Oko 14 sati autom. (Google mape)

KRENULI PREMA MOSKVI

Šef ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin sugerirao da je u subotu poslao naoružani konvoj na marš od 1.200 km prema Moskvi u pokušaju da svrgne vojni vrh.

Ruski lokalni zvaničnici rekli su da se vojni konvoj nalazi na glavnom autoputu koji povezuje južni dio evropske Rusije s Moskvom, te upozorili stanovnike da ga izbjegavaju.

Jevgenij Prigožin rekao je u subotu da je preuzeo kontrolu nad ruskim gradom Rostovom na Donu u sklopu pokušaja svrgavanja vojnog vrha usred, kako su vlasti navele, oružane pobune.

Prigožin je zahtijevao da ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba, za koje se obavezao da će zbaciti zbog, kako kaže, njihovog katastrofalnog vođenja rata protiv Ukrajine, dođu da ga vide u Rostovu, gradu u blizini ukrajinske granice.

Vagnerovi borci raspoređeni u Rostovu na Donu
Vagnerovi borci raspoređeni u Rostovu na Donu

Nekoliko sati ranije, ruske vlasti su optužile Prigožina da je organizirao oružanu pobunu nakon što je, bez pružanja dokaza, naveo da je vojni vrh ubio veliki broj njegovih boraca u zračnom napadu i obećao da će ih kazniti.

Domaća bezbjednosna služba FSB-a saopštila je da je pokrenula krivični postupak protiv Prigožina za oružanu pobunu, zločin za koji je zaprijećena zatvorska kazna do 20 godina.

Dramatičan preokret događaja, sa mnogo nejasnih detalja, izgledao je kao najveća domaća kriza s kojom se predsjednik Vladimir Putin suočio otkako je naredio invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine.

Prigožin, čija je Wagnerova milicija prošlog mjeseca predvodila zauzimanje ukrajinskog grada Bakhmuta, već mjesecima otvoreno optužuje ministra odbrane Sergeja Šojgua i najvišeg ruskog generala Valerija Gerasimova za nesposobnost u i za uskraćivanje municije i podrške u borbama u Ukrajini .

Kako se činilo da je njihova svađa došla do vrhunca, ministarstvo je izdalo saopštenje u kojem se navodi da Prigožinove optužbe "nisu istinite i predstavljaju informativnu provokaciju".

Prigožin je rekao da njegove akcije nisu vojni udar. Ali u pomamnoj seriji audio poruka, u kojima je zvuk njegovog glasa ponekad varirao i nije se mogao nezavisno provjeriti, činilo se da je sugerirao da je 25.000 boraca na putu da svrgnu vođe odbrambenog establišmenta u Moskvi.

Činilo se da je rano u petak prešao novu liniju u svojoj sve oštrijoj svađi sa ministarstvom, rekavši da je Putinovo obrazloženje za invaziju na Ukrajinu zasnovano na lažima koje je izmislio najviši vojni vrh.

Oko 2 sata ujutro Prigozhin je objavio poruku u aplikaciji Telegram u kojoj kaže da su njegove snage prešle u Rusiju iz Ukrajine i da su u Rostovu.

Rekao je da su spremni "ići do kraja" protiv vrha i uništiti svakoga ko im stane na put.

Osnivač privatne plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin razgovara sa vojnicima tokom povlačenja njegovih snaga iz Bakhmuta
Osnivač privatne plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin razgovara sa vojnicima tokom povlačenja njegovih snaga iz Bakhmuta

PUTINA DANONOĆNO OBAVJEŠTAVAJU

Otprilike u isto vrijeme, državna novinska agencija TASS citirala je portparola Kremlja Dmitrija Peskova koji je rekao da sve glavne ruske bezbjednosne službe izveštavaju Putina „danonoćno“ o ispunjavanju njegovih naređenja u vezi sa Prigožinom.

U Moskvi su pojačane mere bezbjednosti, rekao je gradonačelnik Sergej Sobjanjin na svom Telegram kanalu.

U Vašingtonu, SAD Predsjednik Joe Biden je informiran o ruskoj situaciji, rekao je glasnogovornik Bijele kuće.

Oko 5 sati ujutro (02:00 GMT), uprava regije Voronjež, na autoputu M-4 između glavnog grada regije Rostov na Donu i Moskve, saopštila je na Telegramu da je vojni konvoj na autoputu i pozvala stanovnike da ga izbjegavaju.

Neprovjereni snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju konvoj raznih vojnih vozila, uključujući najmanje jedan tenk i jedno oklopno vozilo na kamionima s ravnim platformama. Nije bilo jasno gdje su, niti da li su u pokrivenim kamionima u konvoju bili borci. Na nekim od vozila vijorile su se ruske zastave.

Snimci na kanalima sa sjedištem u Rostovu na Donu prikazuju naoružane muškarce u vojnim uniformama kako pješke obilaze sjedište regionalne policije u gradu, kao i tenkove postavljene ispred sjedišta Južnog vojnog okruga. Reuters je potvrdio prikazane lokacije, ali nije mogao utvrditi kada je snimak snimljen.

U svojim audio porukama Prigožin je rekao: "Biće kažnjeni oni koji su uništili naše momke, koji su uništili živote više desetina hiljada ruskih vojnika. Molim da niko ne pruža otpor...

"Ima nas 25.000 i mi ćemo shvatiti zašto se haos dešava u zemlji", rekao je on, obećavajući da će uništiti sve kontrolne punktove koji se nađu na putu Wagneru.

Rostov na Donu
Rostov na Donu

FSB POZIVA WAGNEROVE BORCE DA NAPUSTE PRIGOŽINA

FSB je rekao da su Prigožinove izjave "pozivi na početak oružanog građanskog sukoba na ruskoj teritoriji i da su njegove akcije 'zabadanje noža u leđa' ruskim vojnicima koji se bore protiv profašističkih ukrajinskih snaga".

Dodaje se: "Pozivamo... borce da ne čine nepopravljive greške, da zaustave bilo kakve nasilne akcije protiv ruskog naroda, da ne izvršavaju zločinačka i izdajnička naređenja Prigožina, da preduzmu mjere za njegovo pritvaranje."

General-potpukovnik Vladimir Aleksejev uputio je video apel tražeći od Prigožina da preispita svoje postupke.

"Samo predsjednik ima pravo da imenuje najviše rukovodstvo oružanih snaga, a vi pokušavate da zadirate u njegov autoritet", rekao je on.

General armije Sergej Surovikin, zamjenik komandanta ruskih snaga u Ukrajini, kojeg je Prigožin u prošlosti hvalio, rekao je u videu da "neprijatelj samo čeka da se naša unutrašnja politička situacija pogorša".

"Prije nego što bude prekasno... morate se pokoriti volji i naredbi predsjednika naroda Ruske Federacije. Zaustavite kolone i vratite ih u njihove stalne baze", rekao je on.

Neprovjereni video na Telegram kanalu blizu Wagnera pokazao je navodnu scenu zračnog napada na Wagnerove snage. Prikazao je šumu u kojoj su gorjeli mali požari, a drveće je izgledalo kao da je polomljeno silom. Činilo se da postoji jedno tijelo, ali nema više direktnih dokaza o bilo kakvom napadu.

Na njemu je stajalo: "Raketni napad je pokrenut na kampove PMC-a (Privatna vojna kompanija) Wagner. Mnogo žrtava. Prema riječima očevidaca, udar je izvršen s leđa, odnosno izvela ga je ruska vojska i Ministarstvo odbrane."

Prigožin je pokušao da iskoristi Wagnerov uspjeh na bojnom polju, koji je postignut uz ogromnu ljudsku cijenu, da javno proziva Moskvu naizgled nekažnjeno, pažljivo izbegavajući kritike Putina.

Ali po prvi put u petak, on je odbacio Putinova ključna opravdanja za invaziju Ukrajine prije 16 mjeseci, nešto zbog čega su mnogi Rusi kažnjeni ili zatvoreni.

„Rat je bio potreban... da bi Šojgu mogao da postane maršal... kako bi mogao da dobije drugu medalju 'Heroja' [Rusije]," rekao je Prigožin u video snimku.

„Rat nije bio potreban za demilitarizaciju ili denacizaciju Ukrajine“, rekao je on, misleći na Putinova opravdanja za rat.

XS
SM
MD
LG