Linkovi

Osnivač Wagnera: Zvaničnici nam uskraćuju municiju


 Jevgenij Prigožin, osnivač plaćenićke grupe Wagner
 Jevgenij Prigožin, osnivač plaćenićke grupe Wagner

Osnivač ruske plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin optužio je dužnosnike da uskraćuju njegovim borcima dovoljno municije, što je posljedica rivalstva između njega i dijela ruske elite.

Prigožin, bivši ugostiteljski poduzetnik koji je nekoć izbjegavao javne istupe, od početka rata u Ukrajini preuzeo je sve veću javnu ulogu u ruskoj politici, dok njegova Wagner skupina predvodi rusku višemjesečnu bitku za ukrajinski grad Bahmut u regiji Donjeck.

On je u sedmominutnoj audioporuci, koju je u ponedjeljak objavila njegova tiskovna služba, rekao da se mora "ispričavati i povinovati" kako bi svojim borcima osigurao municiju.

"Ne mogu riješiti ovaj problem, unatoč svim svojim vezama i kontaktima", istakao je.

Prigožin je kazao da je ruska vojna proizvodnja sada dovoljna za opskrbu snaga na frontu te da su problemi s opskrbom s kojima su se suočili njegove trupe rezultat svjesnih odluka.

"Oni koji nas ometaju u pokušajima da dobijemo ovaj rat, apsolutno izravno rade za neprijatelja", rekao je.

Od izbijanja rata u Ukrajini Prigožin je u javnoj svađi s generalima i dužnosnicima Kremlja, optužujući ih za nedovoljnu revnost u provođenju kampanje protiv Kijeva.

Svoju najoštriju kritiku uputio je ruskom Ministarstvu obrane, koje je optužio da pokušava sebi pripisati zasluge za Wagnerova postignuća na bojištu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG