Linkovi

Prigožin objavio da se Wagner povlači iz Bahmuta


BAKHMUT
BAKHMUT

Ruska plaćenička grupa Wagner počela je da povlači svoje snage iz ukrajinskog grada Bahmuta i prebacuje svoje položaje redovnim ruskim trupama, rekao je njen osnivač Jevgenij Prigožin u video-snimku objavljenom u četvrtak, 25. maja.


"Povlačimo jedinice iz Bahmuta. Od danas u pet ujutru, 25. maja do 1. juna, većina jedinica će se prebaciti u kampove u pozadini. Predajemo naše položaje vojsci", rekao je on.

Snimak je na Telegramu objavila njegova pres služba, a prikazuje Prigožina obučenog u borbenu opremu i kako stoji pored oštećenim stambenim blokom.

Prigožin je u subotu objavio zauzimanje Bahmuta poslije najduže i najkrvavije bitke u ratu.

U najnovijem video snimku Prigožin, koji je više puta javno kritikovao visoke ruske odbrambene zvaničnike, rekao je da će njegove snage biti spremne da se vrate u Bahmut ako regularna vojska ne bude u stanju da upravlja situacijom.

Ruske snage su u subotu, 20. maja saopštile da su, nakon nekoliko mjeseci teških borbi, potpuno zauzeli Bahmut.

Ukrajina to negira i kaže da su napredovali na sjevernom i južnom dijelu razorenog grada i da se nadaju da će ga opkoliti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG