Linkovi

Vođa Wagner Grupe optužio ruskog ministra odbrane za "namjerno uskraćivanje municije"


 Jevgenij Prigožin 
 Jevgenij Prigožin 

Biznismen povezan sa Kremljom, koji kontroliše ozloglašenu Wagnerovu plaćeničku grupu, Jevgenij Prigožin u petak je objavio video u kojem je okrivio najviše ruske vojne zvaničnike za gubitke koje su pretrpjeli njegovi borci u Ukrajini, prenijela je agencija Reuters.

Prigožinova izjava, koju je objavila njegova pres služba je poslednja u nizu u kojoj iznosi optužbe na račun ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova da njegovim borcima namjerno uskarćuju municiju.

Prigožin se pojavio pored "desetina okrvavljenih leševa" za koje je rekao da su pripadali Wagnerovim borcima.

"Imamo 70% manjka municije. Šojgu! Gerasimov! Gdje je municija", rekao je Prugožin.

Kako prenosi AFP, Prigožin je zaprijetio da će 10. maja povući svoje borce s linije fronta u ukrajinskom gradu Bakhmutu precizirajući da nedostatak municije znači da se suočavaju s "besmislenom smrću".

"10. maja 2023. moraćemo da predamo svoje položaje u Bakhmutu jedinicama ministarstva odbrane i povučemo Wagnerove jedinice u pozadinske logore", rekao je Prigožin u pisanoj izjavi na svom Telegram kanalu.

Prigožin, čija je Wagner grupa predvodila višemjesečni napad Rusije na istočnoukrajinski grad Bakhmut, počeo je, kako prenosi Reuters, da iznosi optužbe na račun ruskih vojnih zvaničnika prošle godine, optužujući ih za nekompetentnost i namjerno uskraćivanje Wagneru municije iz ličnog animoziteta prema njemu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG