Linkovi

Grupa Wagner odbija da se podredi ruskoj vojsci


Osnivač grupe Wagner Jevgenij Prigožin sa saborcima, u Bahmutu
Osnivač grupe Wagner Jevgenij Prigožin sa saborcima, u Bahmutu

Najmoćniji ruski plaćenik izjavio je u nedjelju da njegovi borci neće potpisati nikakav ugovor sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom, javno odbivši pokušaj ministarstva odbrane da borbenu snagu grupe stavi pod vojnu vlast.

Jevgenij Prigožin, osnivač Wagner grupe, više puta je napadao vrh vojske predsjednika Vladimira Putina zbog onoga što je nazvao izdajom jer nije pravilno vodio rat u Ukrajini.

Ni Šojgu ni načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov nisu javno komentirali uvrede od Prigožina, čije su snage u maju zauzele ukrajinski grad Bakhmut nakon bitke u kojoj su stradale desetine hiljada ljudi.

Ministarstvo odbrane je u subotu saopćilo da je Šojgu naredio svim "dobrovoljačkim odredima" da potpišu ugovore sa njegovim ministarstvom do kraja mjeseca, korak za koji se navodi da će povećati efikasnost ruske vojske.

Iako ministarstvo nije spomenulo Wagner u svom javnom saopštenju, ruski mediji su objavili da je to bio pokušaj Šojgua da potčini plaćenike.

"Wagner neće potpisati nikakve ugovore sa Šojguom", rekao je Prigozhin u odgovoru na zahtjev za komentar o ovom pitanju. Naredba se, kako je rekao, ne odnosi na Wagner.

Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na Reutersov zahtjev za komentar.

Prigožin i njegovi plaćenici postali su poznati po tome što su destabilizirale zemlje širom Afrike, pljačkale prirodne resurse, pa čak i miješale se u američke predsjedničke izbore 2016.

On kaže da su Sjedinjene Države destabilizirale toliko zemalja širom svijeta da Washington nema moralni autoritet da bilo kome drži predavanja.

WAGNER

Prigožin je rekao da je Wagner potpuno podređen interesima Rusije, ali da bi njena visokoefikasna komandna struktura bila oštećena izveštavanjem Šojguu.

„Šojgu ne može pravilno da upravlja vojnim formacijama“, rekao je Prigožin, dodajući da je Wagner koordinirao svoje akcije u Ukrajini sa generalom Sergejem Surovikinom, kojeg ruski mediji nazivaju „General Armagedon“.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da će u interesu povećanja efikasnosti "dobrovoljačkih odreda" sve takve jedinice - ili njihovi ljudi - morati da potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane do 1. jula.

Nije spominjao Wagner po imenu, ali se rutinski spominje kao "dobrovoljački jurišni odredi".

"Time će dobrovoljačke formacije dobiti neophodan pravni status, stvoriti jedinstvene pristupe organizaciji sveobuhvatnog obezbjeđivanja i ispunjavanja njihovih zadataka", poručuju iz ministarstva.

„Ove mjere će povećati borbenu sposobnost i efikasnost oružanih snaga i njihovih dobrovoljačkih odreda“, rekao je zamjenik ministra odbrane Nikolaj Pankov.

Prigozhin je rekao da bi ministarstvo moglo iskoristiti nepoštivanje naredbe kao razlog za uskraćivanje zaliha Wagnera.

"Ono što bi se moglo dogoditi nakon ove naredbe je da nam neće dati oružje i municiju. Mi ćemo to shvatiti, kako oni kažu", rekao je Prigožin.

"Ali kada zagrmi, oni će dotrčati i donijeti oružje i municiju s molbom za pomoć."

XS
SM
MD
LG